„В час по интелектуална собственост“ стартира в 5 училища в София

Колко важно е да променим нагласата, че изкуството не е хоби, а средство за препитание за огромен брой хора? Колко време и средства се инвестират в една идея, за да може тя да се развие до готова песен, картина или фотоизложба? Защо в България е масово схващането, че когато един продукт е нематериален, то той ни се полага за безплатно ползване Това са част от въпросите, на които  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) ще даде отговор в кампанията си „В час по интелектуална собственост“.

Тя е насочена към бъдещите творци на България - възпитаниците на училищата по изкуствата към Министерство на културата, а посланици на идеята за стойността на творческия продукт ще бъдат част от най-популярните бг изпълнители и продуценти, текстописци, композитори и юристи.

На среща с директорите на избраните училища и експерти по авторско право в Министерство на културата председателят на Управителния съвет на БАМП Станислава Армутлиева и изпълнителният директор на БАМП Ина Килева представиха концепцията за образователния проект „В час по интелектуална собственост“. „Училищата по изкуствата са най-добрият пръв адрес за стартирането на откровен, компетентен, но и интересен за младите хора разговор за правата върху интелектуална собственост и същността на творческия процес, тъй като именно там се раждат бъдещите творци на България.“, сподели  Армутлиева. „Усилията, средствата, времето, емоцията и труда на много и най-различни хора, които стоят зад всеки готов творчески продукт и неговата реализация ще са център на влизането в час в училищата по изкуствата! Осъзнаването на собствените права, както и културата на уважение към правата на другите е ключов момент за всеки творец.“

В същността си инициираният от БАМП час по интелектуална собственост ще бъде комбинация от образователна дискусия и разказ за създаването на конкретни творчески проекти.  Любими артисти от поп и хип-хоп сцената ще споделят лични истории около създаването на най-големите си хитове, както и позицията си за защитата на техните права. Заедно с тях в час по  интелектуална собственост ще влязат продуценти и юристи.   
 
Стартът на кампанията „В час по интелектуална собственост“ е заложен за февруари 2019 г., като в началния си етап тя ще обхване Музикалното училище, гимназията по приложни изкуства, гимназията за древни езици и култура, професионалната гимназия по полиграфия и фотография, и училището по изящни изкуства на територията на София. В по-късната си фаза проектът ще се развие и в национален мащаб.