HAVANA НА КАМИЛА КАБЕЙО Е НАЙ-ПРОДАВАНИЯТ СИНГЪЛ ПРЕЗ 2018

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI)  обяви песента Havana на Камила Кабейо (с участието на Йънг Тъг) за най-продавания дигитален сингъл в световен мащаб през 2018 година.

Havana е водещата песен от едноименния солов албум на поп дивата, която стартира кариерата си от X Factor и женската банда Fifth Harmony. Вдъхновена от влиянието на кубинското наследство на Кабейо, песента и последващия й ремикс с испански текст от Деди Янки достигнаха номер едно в 95 страни. През юни 2018 г. Havana стана най-популярната песен на солов изпълнител в платформата на Spotify с 888 милиона стрийминга. До момента завладяващата с танцувалния си ритъм мелодия е излъчена над 2,6 милиарда пъти по всички платформи в световен мащаб.

Франсис Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, заяви: „Havana  наистина е изключителен хит на годината. Феноменалният успех, който изстреля тази песен, продължи да се изгражда и надгражда до изключителен рейтинг, оглавявайки една след друга класациите и водещите плейлисти. Камила Кабейо е съвършен пример за изпълнител, който се е потопил в своите музикални корени, за да създаде свой собствен уникален звук и да достигне до сърцата на феновете по целия свят. " 

Вторият най-продаван сингъл - God's Plan на Дрейк, излезе през януари 2018 г. Песента от албума Scorpion постигна множество глобални стрийминг рекорди, включително най-голям брой слушания в първия ден от качването си в Spotify. В Apple Music парчето достигна над 14 милиона стрийминга още в началните часове на дебюта си и повече от 60 милиона през първата седмица след издаването си. 

Shape of You на Ед Шийрън е третият най-добре продаван сингъл за изминалата година.  Песента заемаше първо място в класацията през 2017-та и успя да запази своята силна позиция и през следващата година. Това е водещият сингъл от албума на талантливия британец, който се превърна в бестселър  в много страни.

Класацията за най-продаваната песен през 2018 г. е втората от световните класации на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), след обявяването на Дрейк за Артист на 2018 г.

IFPI Global Digital Singles Chart е единствената класация в света, която проследява и обобщава позициите на песните в аудио стрийминг, стрийминг на видео и резултатите от постоянните тегления на музика в световен мащаб. Класацията се базира на дигиталните продажби на свалени онлайн сингли и видео on-demand, както и на осъществения аудио-стрийминг на песните през цялата календарна година, като използва методика за комбинирано измерване на данните от тези дигитални продажби и ползвания в глобален мащаб и обобщава  резултата в специален еквивалент за глобално дигитално потребление (global total converted track equivalent).

 

 

TОП 10 НА СВЕТОВНИТЕ ДИГИТАЛНИ СИНГЛИ ЗА 2018