Европейският парламент прие Директивата за авторското право в единен цифров пазар с 348 гласа "за" срещу 274 “против“

След пет години законодателни усилия на всички компетентни институции в ЕС, поредица драматични преговори и подкрепата на цялата креативна общност в Европа, Директивата за авторското право в дигитална среда бе приета oт Европейския парламент с гласовете на 348 евродепутати.

 Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), коментира в тази връзка: “Благодарим на законодателите за усилията им да придвижат в една много трудна среда приемането на Директива, която има съществени последици за цялата творческа общност в Европа. Този първи по рода си законодателен акт в ЕС потвърждава факта, че  платформите, които качват съдържание, генерирано от потребителите, осъществяват на практика акт на съобщаване до публиката. Съгласно закона този вид използване на творческо съдържание предполага предварително получаване на разрешение от правоносителите, или блокиране на достъпа до съдържание без уредени права. Директивата предвижда и възможност платформите да свалят нерегламентираното съдържание, което е важна стъпка напред.“

„Сега гледаме към фазата на транспониране на Директивата в националните законодателства на страните-членки, като ще работим с техните правителства за хармонизирането на националната правна рамка по места по най-добрият възможен начин, в пълно съответствие с основните принципи на европейското и световното право в тази сфера.“, добави още Муур.

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която е и национална група за България към IFPI, приветства знаковия вот на Европейския парламент в подкрепа на Директивата. „БАМП  се включи във всеки етап от този важен за творческите гилдии процес с експертни позиции, изразени от музикалната индустрия.“, посочи Ина Килева, изпълнителен директор на сдружението. „Нашите представители поддържаха активна връзка с Европейската комисия и екипа на водещия комисар по тази Директива – г-жа Мария Габриел,  с представителите на правителството в София и Брюксел – отговорни за националната позиция на България в Европейския съвет, както и с българските членове на Европейския парламент. Благодарни сме за тяхното разбиране и подкрепа!“, каза още Килева.

За БАМП приемането на Директивата е стъпка напред към трансформацията на дигиталния свят в законово обособена територия и знак, че бъдещето на творческите индустрии ще получи гаранции за развитие, а правоносителите - по-справедлива оценка за своя труд.