Индустрията бори стрийминг пиратите с кодекс за добри практики

 

Международната федрация на звукозаписната индустрия (IFPI) се присъедини към широка коалиция от големи и независими лейбъли, издатели и организации на изпълнители в подкрепа на Кодекса на най-добрите практики в музикалния бизнес. Документът бе издаден днес и има за цел да предотврати манипулирането на стрийминга, както и да смекчи пазарните последици от него. „Стрийминг пиратството може да подкопае достоверността на класациите и да саботира точността в изплащането на роялтизи от дигиталните услуги за творците. Всички създатели на музика - от изпълнители и автори на песни, до лейбъли и издатели и отвъд тях, трябва да бъдат възнаградени справедливо за тяхната работа и инвестиции.“, коментираха в официално изявление от IFPI.

Все повече артисти сигнализират, че получават нереални оферти за стимулиране на интереса към репертоара им в платформите.  „Ето защо създаването на стандарти и прекратяването на тази практика е от решаващо значение за здравата музикална икономика. Очакваме с нетърпение да работим съвместно с цялата музикална общност, за да изградим широка подкрепа за тази инициатива и да стимулираме решения, които помагат за справедливото отразяване на законния пазар и съответно компенсират притежателите на права.“, добавят от IFPI.  

От организацията уточниха още, че издаването на Кодекс на най-добрите практики не цели рестарт на войната, която индустрията водеше с феновете в дните на Napster.  „Ползванията на услуги, инициирани от истински потребители като част от добросъвестните сесии на слушане, представлява законно потребление на музика. Кодексът няма цел да се предотврати или прекъсне това, той е предназначен за насърчаване и защита.“, обясняват от IFPI.