Германският съд нокаутира сайтa за стрийм риппинг Convert2MP3

Един от най-използваните по света сайтове за стрийм риппинг - Convert2MP3, спря да функционира след предприети координирани съдебни действия от страна на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и националната й група в Германия – BVMI. Платформата, който има над 684 милиона посещения в рамките на последните 12 месеца, се съгласи  да освободи своите домейни и да спре да нарушава правата на звукозаписните компании в бъдеще.

Извънсъдебното споразумение с Convert2MP3 изисква както солидни финансови компенсации за нарушени авторски и сродни права, така и категоричен колапс за дейността на всички сайтове, собственост на оператора. Преди това споразумение съдът в Германия бе постановил временна обезпечителна мярка срещу Convert2MP3 предвид доказателствата, че предлаганата от сайта услуга заобикаля технологичните мерки за защита на лицензирано музикалното съдържание използвайки нелегален софтуер.

Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, коментира в тази връзка: “Стрийм риппингът е заплаха за цялата музикална екосистема. Сайтовете като Convert2MP3 демонстрират пълно незачитане на правата на артистите и звукозаписните компании и печелят пари на гърба на тези, които създават и инвестират в музика. Успешният изход на това дело изпраща ясен сигнал към другите подобни сайтове, че трябва да спрат да нарушават закона, защото в противен случай рискуват съдебно преследване.”

Д-р Флориян Дрюке – Председател на УС и Главен изпълнителен директор на BVMI, отбеляза: “Това е огромен успех за дигиталния музикален пазар! Музикалната индустрия е вече дигитален бизнес и защитата на правата на артистите и техните партньори онлайн е от изключително значение. Свидетели сме на все по-голяма подкрепа и разбиране от страна на съда, както и от музикалните фенове, че използването на музика с уредени права в глобалната мрежа е от решаващо значение за творческите индустрии, както и че бизнесите, построени върху кражба са обречени.“

Стрийм риппинг сайтовете като Convert2MP3 позволяват извличане чрез специализиран софтуер на аудио-файлове от лицензирани аудио-визуални продукти – обикновено от стрийминг платформи за музикално видео, както и тяхното сваляне и записване във формат MP3. Тези сайтове се възползват от активния трафик и генерират печалби от реклами, без да плащат дължимото на правоносителите.

Акцията срещу Convert2MP3 е част от глобалната стратегия на музикалната индустрия за борба срещу пиратските сайтове. Дейността на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е част от тази стратегия и предвижда предприемане на съответни правни действия срещу нарушителите онлайн, достъпни от България.