Звукозаписната и филмова индустрии в мексико обединяват усилия срещу пиратството PDF Печат Е-поща
Мексико Сити, 2 април 2008г.
Организациите на Звукозаписната и филмова индустрии в Мексико се обединиха за създаване на нова анти-пиратска структура, представляваща интересите и на двете страни. АРСМ (The Asociacion Protectora de Cine y Musica Mexico) ще се бори едновременно с проблемите произтичащи от физическото и дигитално пиратство в страната.

    Мексико е един от основните пазари на музика и филми в Латинска Америка (на 10-то място на международния музикален пазар), но също така има един от най-сериозните проблеми по отношение на пиратството в световен мащаб. Страната най-много е засегната от нелегалния бизнес с CD- и DVD-та, с размер на музикалното пиратство 65% през 2006 и незаконен пазар, възлизащ на стойност 180 милиона американски долара. Освен това, в Мексико нараства и проблемът с дигиталното пиратство.

    Днешната стъпка следва успешната комбинация на анти-пиратските усилия на звукозаписната и филмова индустрии в Бразилия от април 2007г.

    Основаването на APCM беше подкрепено от Главната прокуратура на Мексико, която отговаря за разследването и преследването на федерални престъпления в страната.

    “Много сме ентусиазирани по отношение на тази асоциация. Категорично вярваме, че обединявайки нашите усилия в Мексико чрез АРСМ, можем да получим по-добри резултати от тези, бихме осъществили индивидуално. ”, каза Джон Малкълм, Изпълнителен вицепрезидент и Директор на звено “Международни анти-пиратски операции” към Motion Picture Association.

    “Фактът, че Главната прокуратура на Мексико подкрепя това сливане между анти-пиратските звена на двете индустрии е ясен сигнал, че сме тръгнали по правилния път. Обнадеждени сме, че този проект ще се превърне в пълен успех и ще служи като пример за подражание на други държави.”, каза г-н Вазкез, Генерален директор на IFPI за Латинска Америка.

    Новият Генерален директор на АРСМ, Джейм Кампос, заяви: “АРСМ Мексико ще се посвети на помощта си към властите, за пресичане на физическото и дигитално пиратство и на защитата на правата на звукозаписните и музикални продуценти. Комбинацията от двете действия значително ще улесни административните процеси. Ще коства много по-малко усилия да регистрираме само една жалба до властите, когато разкриваме нарушения на закона за авторското право и сродните му права в Мексико.”

    Фернандо Хернандез, Генерален директор на Amprofon, търговски представител на звукозаписната индустрия, добавя: “Записаните на носители музика и филми имат сходен конфликт с масовото пиратство, така че чрез съвместна работа, ние по-добре можем да използваме възможностите си да се справим с този проблем. Пиратството по отношение на авторското право и сходните му права представлява най-голямата заплаха за бъдещето на мексиканската филмова и музикална индустрия и за всичко с което тя допринася за икономическия подем и изпълнената с енергия местна култура. ”