Американската музикална индустрия спечели първа битка срещу сайт за обмен на файлове PDF Печат Е-поща
Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) приветства постановлението на Американския федерален съд срещу популярния уебсайт за споделяне на файлове Limewire. Властите обявиха сайта за отговорен в масово нарушаване на авторските права като решение на дело, заведено от Американската звукозаписна индустрия (RIAA).

“Limewire бе голяма пречка пред опитите на музикалната индустрия да направи преход към нов, легален, онлайн музикален бизнес. Това решение е от огромно значение за музиката – като образователно послание и като международен юридически прецедент. То е показателно за реалността на един сайт, който е направил истинско състояние, нарушавайки правата на авторите и изпълнителите”, коментира Джон Кенеди, председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия.

„Това решение също така слага край и на колебанията между ползвателите, много от които смятаха за нормално да използват Limewire, с неправилната нагласа, че това е легален музикален сайт. Сега за тях вече е ясно, че Limewire не е легален, не уважава изпълнителите и авторите, възползвало се е от своята нелегална дейност и не е правилно да бъде използван”, добави Джон Кенеди.

Според информация от делото, 93 % от трафика на сайта е генериран от неразрешено разпространение на защитен материал. Сайтът е имал 50 млн. уникални посетителя месечно, а софтуерът му е бил свален 200 млн. пъти.      

Решението на американския съд бе прието като решително за музикалната индустрия и се очаква да има намери отзвук и в други дела срещу споделянето на файлове в САЩ.

На 12 Май 2010 г. Федералният съд в САЩ издаде постановление срещу сайта за обмен на файлове Limewire и уважи искането на американските звукозаписни компании за присъда, като обяви Limewire за отговорен за извършване на нарушения, свързани с авторското право.

Съдът прие статистическо проучване, според което 93 % от файловете, достъпни чрез Limewire са със защитени права и намира, че сайтът е поощрявал в международен мащаб преки нарушения от страна на потребителите си.

Според съда, от 2004 г. до 2006 г., годишният приход на Limewire е нараснал от 6 млн. долара до приблизително 20 млн. долара. Според съда, това нарастване до огромна степен се дължи на възможността на потребителите на сайта да извършват нарушения чрез Limewire.