Дигиталната музика през 2011 г. – IFPI публикува доклада Digital Music Report 2011 PDF Печат Е-поща

21.01.2011 - Дигиталните продажби на музика в света за 2010 г. са на стойност 4.6 милиарда долара, абонаментните услуги и видео платформите набират голяма популярност, но интернет пиратството остава огромен проблем, според доклада Digital Music Report 2011 на IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия).

Правителствата имат шанса да ограничат пиратството през 2011 г.

• Интернет доставчиците във Франция, Ирландия и Южна Корея вече предприеха действия за спиране на масовото нелегално споделяне на файлове;
• Очаква се развитие на подобни мерки в Англия, Нова Зеландия, Европейския съюз и Малайзия през 2011 г.;
• Приходите от дигитално разпространение на музика са нараснали с 6 % през 2010 г. и достигат 4.6 милиарда долара, над 400 лицензирани услуги предлагат легален достъп до музика онлайн;
• Пиратството влияе на работните места и инвестициите в нови артисти, според Доклада за дигитална музика на IFPI – Digital Music Report.

Целият доклад може да бъде изтеглен оттук (версия на английски език): www.ifpi.org/content/library/DMR2011.pdf

Докладът на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) – Digital Music Report 2011 бе публикуван в Лондон на 20 януари 2011 г. и представя подробен обзор на глобалния сектор на дигиталната музика. Според доклада, през 2010 г. изборът на потребителите да достигат до музика чрез дигитални канали е продължил да расте. Голяма популярност придобиват и абонаментните дигитални музикални услуги като Spotify, Deezer и Vodafone, наред със стотиците платформи за даунлоуд, достъпни за феновете. Музикалните компании също така стартират партньорства с интернет доставчиците и мобилните оператори и предлагат нови музикални услуги в страни като Ирландия, Тайван, Италия, Южна Корея, Дания, Норвегия и Швеция.

Приходите от дигитално разпространение на музика са нараснали с около 6 % през 2010 г. и достигат 4.6 милиарда долара, формирайки 29 % от приходите на звукозаписната индустрията.
Действията на компаниите до голяма степен помагат на новите технологии и на развитието на легалните бизнес инициативи. Най-големият източник на нелегален даунлоуд в САЩ – Limewire бе осъден през 2010 г., а Mininova – един от най-популярните торент сайтове в света, закри нелегалната си дейност. The Pirate Bay бе блокиран в Италия след решение на съда, а присъдите срещу операторите на сайта бяха потвърдени от Апелативния съд в Швеция.

Въпреки тези развития, дигиталното пиратство продължава да е огромна заплаха за приходите на индустрията като влияе негативно на работните места, инвестициите в нова музика и избора на потребителите. Докладът Digital Music Report 2011 подробно разглежда мащабите на проблема. Ето и основните аспекти:

• Все по-малко нови изпълнители успяват да „пробият” в международен мащаб. Общият брой продажби на дебютиращи изпълнители в Топ 50 на най-продаваните албуми в света през 2010 г. са едва една четвърт от нивата през 2003 г.

• Традиционно силни местни индустрии в музикалния бизнес като Испания и Мексико са пострадали най-много. В Испания музикалните продажби са спаднали с около 22 % през 2010 г., а нито един нов местен изпълнител не е попаднал в топ 50 на най-продаваните албуми (през 2003 г. броят им е бил цели 10).

• Във всички творчески индустрии работните места са под заплаха. Независимо проучване на Tera Consultants през 2010 г. показа, че над 1.2 милиона работни места в областта на творческия сектор могат да бъдат изгубени само в Европа до 2015 г., ако не бъдат предприети мерки за ограничаване на пиратството.

Действията за спиране на онлайн пиратството стават все по-популярни в световен мащаб, с въвеждането на предупреждения и спиране на достъпа до интернет от страна на интернет доставчиците. Тези мерки вече бяха ефективно приложени в три държави през 2010 г., а правителствата в други страни се очаква да ги приемат през 2011 г.

Сътрудничеството от страна на интернет доставчиците във Франция, Ирландия и Южна Корея значително редуцира нелегалното споделяне на файлове в тези страни. Правителствата в още няколко държави като Великобритания, Нова Зеландия и Малайзия се очаква да приемат нови закони през 2011 г., а Европейският съюз преразглежда законодателството в подкрепа на интелектуалната собственост.

“Много правителства вече осъзнават нуждата от пропорционални и ефективни стъпки за ограничаване на пиратството”, каза Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI. „В последната година Франция и Южна Корея въведоха система на предупреждения и постепенни санкции, които за първи път ще ангажират интернет доставчиците в ограничаването на нарушенията, извършвани в техните мрежи от страна на потребителите. Подобни действия стартираха и във Великобритания, Нова Зеландия и Малайзия. Европейският съюз също преразглежда законодателството в областта. Енергията за откриване на решение на проблема расте и това дава поводи за оптимизъм. През 2011 г. дигиталното пиратство и липсата на адекватни законови механизми за борба срещу него остават най-голямата заплаха за бъдещето на креативните индустрии. По целия свят съществуват страхотни нови легитимни услуги, предлагащи широк кръг от възможности за легален достъп до музика за потребителите. Но те работят на пазар, който е застрашен от пиратството и няма да оцелеят, ако не бъдат предприети действия срещу този основен проблем. Това е предизвикателството и възможността, която правителствата могат да уловят през 2011”, каза още Франсез Муур.

Целият доклад може да бъде изтеглен оттук (версия на английски език): www.ifpi.org/content/library/DMR2011.pdf


Най-важното от доклада на IFPI – Digital music Report 2011

Докладът подчертава начина по който звукозаписните компании са усъвършенствали бизнес модела си, за да отговорят на желанията на потребителите в дигитална среда.
Дигиталните канали осигуряват 29 % от глобалните приходи за музикалната индустрия (25 % през 2009 г.). Ръстът през 2010 г. е бил особено голям в Европа (отчетен е растеж в дигиталните продажби от близо 20 %), докато на големите пазари се наблюдава голям ръст в продажбите на дигитални албуми (29 % във Великобритания, 43 % във Франция, 13 % в САЩ).
Докладът посочва последните развития на пазара на дигитална музика. Изключителен успех през 2010 г. са регистрирали абонаментните услуги – Spotify отчете над 750 хил. потребители на платен абонамент, Vodafone Music – над 600 хил. в осем държави в Европа. Платформата Deezer пък предизвика истинска сензация във Франция, като е използвана от 13 % от всички активни интернет потребители в страната.
Звукозаписните компании вече предлагат абонаментни услуги за легален достъп до дигитална музика чрез множество партньорства с интернет доставчици и мобилни оператори като Eircom (Ирландия), Far EasTone Communications (Тайван), FASTWEB (Италия), SK Telecom (Южна Корея), TDC (Дания), Telenor (Норвегия), Telia (Швеция) и Vodafone (Европа). Потребителите имат онлайн достъп до над 13 млн. песни чрез над 400 легални музикални услуги по целия свят.

Новото партньорство с интернет доставчиците и мобилните оператори е жизнено важно за дигиталната стратегия на развитие на музикалната индустрия.

Според данни на Ovum, оповестени през 2010 г., интернет доставчиците могат да увеличат приходите си с над 100 милиона паунда годишно, чрез предлагане на музикални услуги на потребителите си. Informa Telecoms and Media пък очаква увеличение на приходите от над 80 млн. евро годишно за големите мобилни оператори в Европа, ако си партнират със „стрийминг” музикални услуги.
Музикални видеоуслуги като VEVO и MTV привличат огромна аудитория и реализират приходи от легалното предлагане на достъп до видеоклипове, като продават таргетирана реклама. YouTube обаче остава най-популярната платформа за гледане на музикални видеоклипове онлайн – държи около 40 % от пазара. Клипът на Justin Bieber – Baby е най-гледаното музикално видео онлайн с над 410 млн. посещения в YouTube.
Музикалните “Cloud” платформи като Music Unlimited на Sony пък представляват новото поколение лицензирани услуги, даващи достъп до музика чрез няколко различни платформи и устройства. През 2011 г. се очакват повече нови Cloud услуги и партньорства, позволяващи на феновете достъп до музика на отдалечени сървъри (“облаци” или clouds), до които има достъп от различни устройства с интернет връзка, включително смартфони, конзоли за игри, телевизори и Blu-ray плейъри.
Въпреки голямото развитие в сектора, предлагането на дигитална музика остава пазар  с огромен потенциал. Доказателство за това са данните, че само 16.5 % от хората, използващи интернет в САЩ си купуват музика онлайн (според NPD Group) и 14 % от британците (според Harris Interactive). 

Дигиталното пиратство продължава да бъде проблем

Дигиталното пиратство е с огромни размери и бързо се разраства. Споделянето на файлове в нелицензирани peer-to-peer мрежи остава широко разпространено. Алтернативни форми на нелегално разпространение на защитено съдържание чрез сайтовете за хостинг на файлове, стрийминг сайтовете и форуми са също сериозен и нарастващ проблем.
Пиратството има различни форми и степен в различните страни, като според независими изследвания Испания и Бразилия са сред най-потърпевшите пазари – съответно 45 и 44 % от активните интернет потребители използват нелегални услуги (данни на The Nielsen Company). Средният процент в петте най-големи пазара в страните от ЕС например е 23 %.
Въпреки това, дори в страни със сравнително ниски нива на използване на нелицензирани услуги, обемът на нелегалният достъп до музика силно надвишава обемът на потребление на легална музика. Във Великобритания например 76 % от музиката, която потребителите са свалили онлайн през 2010 г. е била нелицензирана (данни на Harris Interactive).
Множество независими изследвания показват, че огромна част от съдържанието, разпространявано в мрежите за споделяне на файлове нарушава авторските права. През април 2010 г. проучване на The Internet Commerce Security Laboratory установи, че 89 % от торент файловете от представителна извадка водят до нелегално разпространявано съдържание. През октомври 2010 г. професор Waterman от Университета в Пенсилвания установи, че 98.8 % от файловете, достъпни чрез Limewire нямат разрешение за свободно разпространение.
Независими проучвания постоянно показват, че наличието на безплатно защитено съдържание е основният двигател на пиратството. През 2010 г. тази тенденция бе потвърдена от нови проучвания в Швеция (GfK), Австралия (Cci Digital Futures), Англия (Harris Interactive) и Китай (The Nielsen Company).
Според данни от проучване в Швеция (Adermon & Liang), ако нямаше пиратство, физическите продажби на музика щяха да са със 72 % по-високи, а дигиталните – със 131 %. Изследването завършва със заключение, че „пиратството е основната причина за спада в продажбите”.
Музикалният пазар в Испания отбеляза спад от 22 % през 2010 г., а нито един местен дебютиращ изпълнител не е успял да влезе в топ 50 на най-продаваните албуми за последните 12 месеца. За справка – през 2003 г., проектите на цели 10 нови артисти са присъствали сред най-продаваните заглавия. Със 69 % е спаднала инвестицията в изпълнители в Мексико от 2005 г. насам, а продажбите на местна музика са намалели с 45 %. За периода 1999 – 2009 г., продажбите на албуми в САЩ са се сринали с цели 53 %, а със 17 на сто е намалял броят на активните музиканти.
Подобни са тенденциите и в международен план. Особено силно се отразява това на младите изпълнители – в световните топ 50 на най-продаваните албуми в последните години се наблюдава рязък спад на брой и обем на заглавията на новите изпълнители.   
С цели 77 % е спаднал общият брой продажби на дебютни албуми в световния Топ 50 между 2003 и 2010 г. – от 47.7 милиона на 10.8 милиона. Броят на дебютните албуми в топ 50 също спада – от 10 през 2003 г. до 7 през 2010 г.

Пазарът на изпълненията на живо и концертният бизнес не гарантират ръст в приходите. Според Pollstar, през 2010 г. приходите от билети на Топ 50 на турнетата бележи спад от 12 % до 2.9 милиарда долара. Най-успешните турнета са на Bon Jovi, AC/DC, U2, Lady Gaga и Metallica, всичките те с големи каталози, постигнати чрез продажби на албуми.
 
Необходимост от партньорство с интернет доставчиците

Дори иновативните бизнес модели не са в състояние да се борят с високите нива на дигитално пиратство навсякъде по света. Ключов елемент за преодоляване на проблема е сътрудничеството с интернет доставчиците чрез доброволно споразумение, а там където не е възможно, правителствените рапоредби трябва да гарантират неприкосвеността на интелектуалната собственост в онлайн пространството.
Методът на постепенната отговорност за борба с пиратството изисква доставчиците на интернет да сътрудничат на правоносителите в преследване на нарушителите на авторските права в техните мрежи.

“Постепенната отговорност” представлява пропорционален подход, който включва нарастваща система от предупреждения срещу нарушителите на авторските права, което достига до спиране достъпа до мрежата. Интернет доставчиците получават доказателства от правоносителите, разпознаващи IP адресите, които разпространяват нелегалните файлове, нарушаващи авторските права.

Отговорността на Правителствата – много законодателни промени през 2010г.

Франция даде насоката с издадения през 2007 г. метод на постепенната отговорност, който е в сила в момента. Според закона наречен “Креативност и интернет” бе основана независимата агенция ХАДОПИ, която съобщава на нарушителите на авторското право за тяхната нелегална дейност. Процедурата на ХАДОПИ включва съдебен контрол, който е в съответствие с Европейското законодателство. Законът влезе в сила през септември 2010г.
Друга страна, която вече също въведе метода на постепенната отговорност е Южна Корея, която издаде закон през април 2009г.
Изпращането на предупреждения според метода на постепенна отговорност започна през март 2010 г. и през ноември бяха обявени и първите спрени акаунти. Успоредно с новия закон, правителството стартира и програми за обучение на потребителите, както и включване на часове по авторско право в училищата.
Великобритания стана третият голям пазар на музика, който въвежда закон, включващ мерките за постепенна отговор през април 2010 г., когато Digital Economy Act се превърна в закон. Според него интернет доставчиците трябва да сътрудничат на правоносителите в система от предупреждения към нарушителите. Ако това не доведе до намаляване на онлайн нарушенията с най-малко 70 %, интернет доставчикът може да бъде накаран да предприеме технически мерки за ограничане на пиратството в мрежата си.
Методът на постепенната отговорност бе естествено въведен в Ирландия чрез съдебно споразумение между Еircom и IRMA.  Договорката им бе подкрепена и от решение през април 2010 г., че методът на защита на правата на интелектуална собственост не нарушава Правата за защита на личните данни.
Началната фаза на програмата вече стартира и Еircom изпраща предупреждения до потребители, които извършват нарушения.
Законодателство, приемащо принципите на метода беше прието в Тайван през юли 2009г. и в Чили през май, 2010г. В момента подобни мерки се обсъждат в няколко страни, като се очаква Нова Зеландия да издаде нов закон в следващите няколко седмици.

Важната роля на образованието

Образоването на потребителите играе важна роля в дигиталната стратегия на музикалната индустрия. IFPI и партньорските й организации по целия свят организират десетки обществени образователни програми. Четири международни програми за увеличаване информираността на потребителите са засегнати в доклада на IFPI Digital Music Report 2011:

Young People, Music and the Internet – Наръчник за родители и учители, издаден в партньорство с фондацията Childnet в момента е налична на английски и испански език. Английската версия можете да откриете тук: www.childnet.com/downloading

Music Matters – Тази програма бе основана във Великобритания от изпълнители, композитори, мениджъри и звукозаписни компании. Целта й е да напомня на хората голямата стойност на музиката: www.whymusicmatters.org.

Pro-music – Международна информационна кампания за онлайн музика, подкрепена от мейджър и независими музикални компании, пъблишъри, изпълнители и вериги магазини. Предлага информация за над 400 легални музикално онлайн услуги в цял свят: www.pro-music.org.

Pop4Schools – Нова програма, инициатива на независима компания, която позволява на децата от основните училища да разбират как се прави музика. Децата играят ролеви игри от различните етапи на създаване и промотиране на музика като научават и важни факти:  www.pop4schools.com

Топ 10 на най-продаваните дигитални сингли в световен мащаб

Ke$ha оглави световния топ 10 на най-продаваните дигитални сингли през 2010 г. с продажби от 12.8 милиона копия. През 2009 г. номер 1 бе Poker Face на Lady Gaga с 9.8 млн. копия:

Топ 10 на най-продаваните дигитални сингли през 2010 г.:

 

Изпълнител Песен Продажби (милиони) 
01.  Ke$ha        TiK ToK    12.8
02. Lady Gaga Bad Romance  9.7
03.  Eminem feat. Rihanna  Love The Way You Lie  9.3
04.  Lady Gaga feat. Beyonce Telephone  7.4 
05.  Usher feat. Will.i.am OMG 6.9
06.  Katy Perry California Gurls  6.7
07.  Train Hey, Soul Sister  6.6
08.  Justin Bieber Baby 6.4
09.  The Black Eyed Peas I Gotta Feeling 6.1
10.  Paramore crushcrushcrush 6.1


Целият доклад може да бъде изтеглен оттук (версия на английски език): www.ifpi.org/content/library/DMR2011.pdf