Благотворителната компилация Songs For Japan събра 10 милиона долара за пострадалите от бедствията в Япония PDF Печат Е-поща
Даренията от музикалната колекция “Songs for Japan”, създадена специално, за да помогне в набирането на средства за пострадалите от земетресението и щетите от цунамито в Япония, достигнаха 10 милиона долара.

Това обявиха на съвместна среща в Токио хората зад инициативата - мениджъри от четирите мейджър музикални компании – EMI, Sony Music, Universal Music и Warner Music Group, вицепрезидентът на Японския червен кръст Йошихаро Оцука и Франсез Муур – изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).
Инициативата Songs For Japan, обединяваща цялата звукозаписна индустрия е безпрецедентна компилация от 38 големи хита и класически тракове, сред които 21 Billboard Hot 100 хита,  пет от тях достигнали #1, от повече от 30 от най-големите имена в съвременната музика. Колекцията бе издадена под формата на дигитален албум чрез iTunes в световен мащаб на 25 март 2011 г. – само две седмици след ужаса на земетресението в Япония, след което и като двойно CD.  

“Добрите мисли на хората, които създадоха и на тези, които купиха този албум дадоха много кураж на пострадалите от земетресението и щетите от цунамито. Сто процента от събраните средства отидоха директно за тези в най-голяма нужда. От името на Японския червен кръст и хората, пострадали от бедствията, бих искал искрено да благодаря на артистите и музикалните компании за щедрата подкрепа. Тя бе много необходима и всички оценяваме това”, каза Тадатеру Коное, президент на Японския червен кръст.

Всички изпълнители, автори, музикални компании и издатели, както и iTunes, дариха своите възнаграждения и приходи за каузата. Допълнително производителите, дистрибуторите и маркетинг партньорите дариха материали, услуги и рекламно време или място.

По-рано през тази година бе направено първото дарение от 5 милиона долара, малко след пускането в продажба на компилацията Songs For Japan. Сега, общата дарена сума от инициативата достигна 10 милиона.

До момента в световен мащаб са продадени над 1 милион копия (дигитални и физически) от Songs For Japan, като албумът достигна до #1 в iTunes в 18 държави.