Jeremy? пяха с ученици час по интелектуална собственост"

Изтекли ли са авторските права на покойния Омир върху „Илиада“? От кого трябва да поискат разрешение Metallica, за да направят кавър на ирландска фолклорна песен? Може ли ваш запис да зазвучи като рингтон, или в саундтрак на сериал, без някой да е поискал разрешението ви? Това бяха част от въпросите, на които дванадесетокласниците от столичното Музикално училище получиха отговори „В час по интелектуална собственост“. Образователният проект на Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) срещна бъдещите творци с музикалния продуцент Станислава Армутлиева,  момчетата от обичаната  рок банда Jeremy? и юриста Велизар Соколов. Ерсин Мустафов и Ташо Колев бяха изненадани с поканата да направят в импровизиран дует с ученичка „Не си сам“ - актуалния им хит с участието на Кирил Маричков.

 

Часът започна с кратка и забавна презентация, която разясни на присъстващите как живеят авторското и сродните му права и  колко е важен продуцентът като носител на целия финансов риск при релизирането на звукозаписа. Станислава Армутлиева, която бе модератор на срещата, се обърна към учениците и като към ползватели на музика. „Трябва да уважаваме творческия продукт, или накратко – да не крадем. Дигиталният свят е направил всичко толкова достъпно. Да си платиш абонамент за цял месец за Spotify, където имаш цялата музика на света, струва по-малко от билет за кино, по-малко отколкото такси от центъра до Драгалевци, или два шоколада.“, каза Армутлиева.

Какво правят дружества като Музикаутор и Профон за творците у нас обясни фронтменът на Jeremy? Ерсин Мустафов. “Ние сме автори, продуценти и изпълнители на музиката си и за нас е важно нейното ползване от хотели, ресторанти, медии и т.н. да бъде монетизирано. Нямаме договор с лейбъл, за това трябваше сами да регистрираме репертоара си и да разберем как са защитени правата ни при концертни изпълнения, в дигитална среда. Нашата цел не е да бъдем забелязани от голям лейбъл, а да стигнем до ниво arena band и да правим концерти в големи зали в Европа. Това няма как да се случи, ако не  сме в час с правата си и не знаем как да ги менажираме.“, обясни Ерсин. „Отношението към интелектуалната собственост  у нас много красноречиво може да бъде описано със следния разговор, който сме водили с роднини. Питат ме какво правя, казвам „Свиря“. А те: „Да, окей, а какво работиш тогава?“., обясни Ташо Колев.“Не вярвайте на никого, който ви казва, че музикант къща не храни. Ние не правим нищо друго в продължение на пет години. С подкрепа от точните хора, много работа и постоянство, нещата се случват, дори на пазар като българския.“

„Никога не се отказвайте от правата си. Дръжте се за тях, те са плътта на вашето творческо бъдеще.“, апелира Саня Армутлиева. „Най-сладкото на авторското право е, че вие решавате какво ще се случи с вашето произведение. Ако искате да го дарите, авторското право не ви спира. Ако искате да печелите от него, авторското право ви дава механизмите за това.“, добави Велизар Соколов.

Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава на 26 март, когато в столичното училище по изящните изкуства ще гостува Любо Киров. Във вторият си етап обрзователния проект на БАМП  ще обхване още три училища по изкуствата на територията на София и музикалните училища в страната.