Саундтракът на "Най-великият шоумен" е най-продаваният албум в света за 2018

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) обяви  оригиналния саундтрак на филма „Най-великият шоумен“ – The Greatest Showman: Original Motion Picture Soundtrack (OST), за най-добре продаван албум в световен мащаб през 2018 година.

Издаден паралелно с екранния дебют на филма, албумът The Greatest Showman (OST) има световен успех и оглавява класациите в редица страни, включително Австралия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. Достига до N 1 в iTunes в над 60 страни. Водещият сингъл на албума - This is Me, влиза в Топ 5 на Великобритания, както и в Топ 10 на много други страни по света.

Макс Лузада – Главен изпълнителен директор на Recorded Music, част от Warner Music Group, коментира успеха на проекта: “Във времена, когато глобалните възможности за разпространение на музиката изглеждат безгранични, съвсем нормално е най-продаваният албум да опровергае стереотипните очаквания и да изненада индустрията. Този феноменален успех бе породен от уникалните гласове и майсторски написаните песни, а после доразвит от уменията на нашите изключителни маркетинг специалисти и енергията на супер вдъхновените фенове. За всеки от нас от Warner и Atlantic бе фантастично изживяване да подкрепим посланията на The Greatest Showman за толерантност и приемане и да съдействаме за тяхното разпространение по света.”

Според Франсис Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, саундтракът на филма The Greatest Showman е перлата в короната за 2018 – година, която ни напомня за могъщата способност на музиката да свързва публиката с любимите й филми. „Освен като важна част от филма, този саундтрак показа ярко самостоятелно присъствие на глобално ниво, на което всички сме свидетели.“, подчертава тя.

Южнокорейската момчешка банда BTS заема второто и третото място в класацията на IFPI със своите албуми „Обичай себе си – Отговор“ (LOVE YOURSELF 結 'Answer' ) и „Обичай себе си – Сълза“ (LOVE YOURSELF 轉 'Tear'), излезли съответно през май и август 2018 г.Франсис Муур подчертава в тази връзка: “Продължаващият феноменален успех на групата BTS се потвърждава още веднъж от заетите втора и трета позиция в тази престижна класация. Музиката им има силата да вълнува хората по цял свят. Техният труд, талант и отдаденост намират достоен отговор в страстта и подкрепата на феновете им по цялото земно кълбо.“

Класацията на IFPI „Global Album Chart“ комбинира данните от физическите и дигиталните продажби на албумите в глобален мащаб, за да определи най-добре продавания сред тях за съответната година.

 

ТОП 10 НА НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ АЛБУМИ ЗА 2018

Cast of ‘The Greatest Showman’ – The Greatest Showman (OST)
BTS – LOVE YOURSELF結 'Answer'
BTS – LOVE YOURSELF轉 'Tear'
Лейди Гага – A Star Is Born (OST)
Джони Холидей - Mon Pays C’est L’amour
Ед Шийрън - ÷
Queen - Bohemian Rhapsody
Пинк – Beautiful Trauma
Еминем – Kamikaze
Cast of ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ – Mamma Mia! Here We Go Again (OST)