IFPI представи своя годишен доклад за нагласите в слушането на музика през 2019

 

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести официално своя годишен доклад „Как слушаме музика'2019“. Текстът анализира отношението и предпочитанията към звукозаписи  на потребителите между 16 и 64 години в над 21 страни по света.

Eто и основните моменти:

  • Слушането на музика нараства. Участниците в проучването прекарват обичайно по 18 часа в слушане на  музика през седмицата, като отбелязват ръст спрямо оповестените през 2018 г. 17,8 часа . Това означава близо 2,6 часа повече прекарани в слушане на музика, което е равностойно на  прослушването на 52 три-минутни парчета дневно.
  • 54% от интервюираните споделят, че са „привлечени“  и дори „фанатично пристрастени“ към слушането на музика. В обхвата 16-24 годишни това отношение нараства до 63%. 
  • Все повече слушатели от по-горните възрастови групи са любители на легалните аудио-стрийминг услуги. 64% от всички респонденти са били активни ползватели на музикални аудио-стрийминг услуги през изминалия месец, което е ръст от +7% спрямо предходната година. Най-сериозен скок се забелязва в групата на 35-64-годишните. 54% от тези слушатели са имали достъп до музикални стрийминг услуги през изминалия месец, което представлява ръст от +8% спрямо 2018 г.
  • Нарушенията на авторското право и сродните му права остават сериозно предизвикателство пред стабилността на музикалната екосистема. 27% от участниците в проучването признават използване на нелицензирани методи за слушане или достъп до музика през изминалия месец, като 23% са ползвали незаконни стрийм-рипинг услуги (трансформиране на стрийминга във формати, които позволяват сваляне). Това е и най-разпространената форма на пиратство в момента.   

Франсес Муур – Главен изпълнителен директор на IFPI, сподели по повод новия годишен доклад „Как слушаме музика'2019“: “Тази година докладът за потребителските нагласи по отношение на музиката е вълнуваща история за емоционалната връзка между феновете и музиката. В епоха, когато най-различни медийни развлекателни формати се борят за вниманието на потребителите, те не само избират да прекарат повече време в слушане на музика, с цялата емоция, която тя им носи, но имат възможност да го правят по най-разнообразни начини.“

„Като национална група на IFPI за България, Българската асоциация на музикалните продуценти – БАМП, следи с интерес годишните доклади на индустрията за тенденциите в развитието на музиката в глобален план. Добрата новина е, че въпреки проблемите с интернет пиратството и в България са видими водещите тенденции за доминиране на легалния музикален стрийминг. Видим е и все по-активният и лесен достъп до любимата музика и изпълнители благодарение навлизането на нови, атрактивни лицензирани музикални услуги.“, отбеляза изпълнителният директор на БАМП Ина Килева.

Целият доклад е достъпен тук.