СИГНАЛ НА БАМП И IFPI СПРЯ 11 САЙТА С НЕЗАКОННО МУЗИКАЛНО СЪДЪРЖАНИЕ

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР спря достъпа до 11 сайта за незаконно разпространение на нелицензирано от правоносителите музикално съдържание, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на ГДБОП са предприети по сигнал на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Достъпът до пиратските сайтове е преустановен по разпореждане на ГДБОП – МВР след сезиране на осъществяващата хостинг услуги международна компания, действаща от територията на страната. 

От 1999 г. БАМП има статут на Национална група към IFPI за България и изпълнява важна мисия за защита на правата на своите членове и на световната музикална индустрия. Подадената от IFPI чрез БАМП подробна информация подпомогна компетентните органи в страната да проведат ефективно необходимите компютърно-разузнавателни действия и да осъществят успешна операция по предотвратяване на незаконната дейност на сериозна група сайтове-нарушители, включително преодолявайки опита им за прикриване на незаконната дейност чрез прокси сървъри, осъществяващи анонимизиращи услуги.

 

„Успешната операция свидетелства, че доброто взаимодействие между държавните органи и структурите на гражданското общество дават резултат, дори в сфери на трудно правоприлагане, каквато е интернет пространството. Усилията на нашите партньори от ГДБОП са високо оценени от музикалната индустрия и правоносителите, чиито права бяха защитени.“ каза изпълнителният директор на БАМП, Ина Килева, в тази връзка.