Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред Investor.bg: час по интелектуална собственост" показваме, че от творчество може да се живее достойно и добре

Ще доведат ли промените в Европейската директива за авторско право до по-цивилизовано отношение към интелектуалната собственост в България?  Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева коментира в интервю за Investor.bg: "По данни на водещи компании, които инвестират в българска музика, над 80% от приходите на лейбълите и артистите в България са от YouTube. Това прави преодоляването на т.нар. „разлика в стойността" по отношение възнагражденията - характерна за дейността на Google до приемането на директивата, особено важна за българските правоносители. Адекватното транспониране на новите европейски разпоредби ще бъде фактор за подем и на българския пазар.", категорична е Килева. 

"В хода на обсъждането на директивата от европейските институции бяхме свидетели на сериозен дебат, но и на голямо количество негативен „шум“, спекулации и фалшиви новини. Бяха преминати много червени линии в опитите да се изкриви истината за целите и ефекта на директивата и да се сплашат потребителите. В тази война на дезинформация, бяха използвани и манипулирани дори децата. За щастие, в Европа победи справедливостта и намери място балансът на интереси. Силно се надявам, че транспонирането на една вече приета Директива - рутинна и многократно реализирана процедура в страната ни, няма да породи излишни емоции и нови спекулации. Мачът вече е свирен и като отговорна страна членка България следва да имплементира Директивата за авторското право във вида, приет и гласуван от Европа. В противен случай рискуваме наказателна процедура и сериозна глоба. Никой няма полза от това.

А за интелектуалната собственост и нейната стойност за обществото трябва да говорим всеки ден и при всяка възможност. Имаме да преодоляваме стереотипи и липса на информация. Имаме дълг да образоваме бъдещото поколение творци и младите потребители. Така поне вижда своята роля Българската асоциация на музикалните продуценти - БАМП.

Ето защо с подкрепата на Министерство на културата инициирахме образователната кампания „В час по интелектуална собственост“. Нашата аудитория са учениците в училищата по изкуствата към МК – бъдещи творци на България. Целта ни е да посеем семената на познанието за това що е то интелектуална собственост, авторско право и сродни права сред младото поколение на България. Чрез разкази за музиката, искаме да отворим прозорец към осъзнаването стойността на правата от бъдещите творци, да им вдъхнем самочувствие, че от творчество може да се живее достойно и добре. Надяваме се тези часове да са начало на един продължаващ разговор в обществото за уважението към творческия труд и за отговорността пред таланта."

Цялото интервю вижте тук.