4Magic „В час по интелектуална собственост“: Авторските права са вселената на артиста!

Най-успешната момичешка група в съвременния бг поп 4Magic влезе „В час по интелектуална собственост“ в две училища по изкуствата в родния си град Пловдив. Първият си разговор за важността на авторските права за кариерата на един артист момичетата проведоха в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. Изпълнителките на Together посетиха и Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – единственото по рода си средно училище на Балканите, в което изучават всичко свързано с театъра и киното.

„Имахме страхотния късмет да превърнем мечтата си в реалност и разбрахме, че възможността да развиваме кариера в музикалния бизнес е пряко свързана с уважението към правата ни на изпълнители и автори. Откакто професионално се занимаваме с музика научихме много за интелектуалната собственост и вече знаем, че тя е един от най-важните елементи от целия пъзел на  творчеството. Авторските права са вселената на артиста!“, споделиха 4 Magic.

Заедно с 4Magic, с бъдещите творци от Пловдив се срещна и музикалният продуцент Саня Армутлиева, която им разказа как заживяват правата, кои са основните герои в създаването на завършен музикален продукт и колко е важно за един артист да отстоява всяка своя творба.  „Най-простичкото обяснение за авторското право е, че всеки, който иска да ползва творбата под каквато и да е форма, трябва да получи разрешение от автора и това разрешение обикновено струва.“, беше един от акцентите в презентацията й.

Кампанията „В час по интелектуална собственост“ продължава в училищата по изкуствата и някои от най-големите музикални школи в страната. Предстои разрастване на инициативата на база партньорства с някои от най-големите образователни сайтове.

Медийни партньори на „В час по интелектуална собственост“ са в. „Труд“, Licatanagrada.com, БГ Радио и БНТ