Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева пред в."Труд": Българинът се отнася с неуважение към авторските продукти

Изпълнителният директор на БАМП Ина Килева коментира в интервю за в. „Труд“ развитието на българския музикален пазар и смисъла от кампании като „В час по интелектуална собственост“: От 2015 г. насам БАМП констатира непрекъснат ръст в приходите от физически и дигитални продажби, синхронизации и колективно управление на продуцентски права у нас. Ако през 2015 ръстът на пазара е 6, 6%, то през 2018 той достига до +17,4% ръст , или 10,5 млн. лв приходи. Положителният тренд в България се запазва и през първото полугодие на 2019 г. Отчетите на членовете на БАМП показват стабилен ръст от близо +40% при дигиталните продажби общо спрямо същия период на предходната година.“

Масовото отношение към творческите продукти у нас тя описва с няколко думи: "Невежество, подценяване, груб материализъм и неуважение. И същевременно – активна и безогледна консумация на творчески продукти от всякакъв вид, по всякакви начини и на всички възможни устройства.

За това си има и логично историческо обяснение – липса на традиции, на познание, на обществен статус на творчеството, на рефлекс да уважаваш труда на другите. Изобщо  - да имаш разбиране към правата на другия като условие всички да съжителстват спокойно. И да успяват заедно! Да не забравяме, че Законът за авторското право е наложен в България насилствено като част от омразния Ньойски Договор в края на Първата световна война. А за правна закрила на сродните на авторското права у нас се заговори едва след демократичните промени в страната. За разлика от САЩ където основните закони за защита на интелектуалната собственост са сред първите приети от основателите на младата американска държава! Ето защо в България е необходим процес на ограмотяване и промяна на отношението към авторските продукти на всяко едно ниво – семейство, училище, бизнес, потребители, администрация, политици, държавни институции! За това иде реч в нашата кампания!".

Вижте целия разговор тук