В класация на IFPI: Юбилейна компилация на японците Arashi е най-продаваният албум за 2019

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) оповести своята трета световна годишна класация – Най-добър албум за 2019. Призът отива при японската група ARASHI за тяхната успешна компилация 5x20 All the BEST!! 1999-2019, с която бандата отбеляза своята 20-годишнина на сцената.

 Групата ARASHI (Сатоши Оно, Шо Сакурай, Масаки Айба, Казунари Ниномия и Джун Мацумото) е сформирана през 1999 г. и успява да издаде своя пръв сингъл A-RA-SHI през още през м. ноември на същата година, съобщават от БАМП, национална група на IFPI за България. През двете десетилетия на успешна екипна работа, музикантите  имат поредица от албуми, които се продават в милиони копия. През м. юни 2019  групата издаде юбилейна компилация за отбелязване на 20-та годишнина от създаването си - 5x20 All the BEST!! 1999-2019 и започна концертно турне в Япония. Петорката с иконичен статус на азиатския пазар обяви, че през 2021г.  ще преустановят артистична дейност.

Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, отбеляза по този повод: “През своята 20-годишна успешна кариера ARASHI се превърнаха в истински музикални икони за Япония, с огромна и предана маса от фенове из цяла Азия. Поднасяме искрени поздрави към тези страхотни артисти за спечеления приз в нашата поредна годишна класация – свидетелство за техния невероятно силен каталог и творческо дълголетие.” 

Lover  на Тейлър Суифт зае второ място в тази световна класация на индустрията.  Албумът бе издаден през август 2019 и бързо стана №1 в Австралия, Канада, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Испания, Обединеното кралство и САЩ, като достигна продажби в еквивалент на три милиона копия по цял свят само през първата седмица от своето пускане на пазара.

Престижното трето място в чарта е за MAP OF THE SOUL: PERSONA на бой бандата BTS. Това е не само най-добре продаваният албум за всички времена в Южна Корея, но оглави музикалните чартове в редица страни по света, като Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ, превръщайки за първи път корейски звукозапис в лидер на ключови класации в тези страни.

Класацията на IFPI „Най-добър албум за 2019“ е третата поред от световните годишни класации на музикалната индустрия, след обявяването на Тейлър Суифт за най-добър изпълнител на 2019 и на парчето  bad guy на Били Айлиш  - за най-продаван дигитален сингъл за 2019.