MAP OF THE SOUL : 7 на BTS e „Албум на годината във всички формати“

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) представи своята най-нова световна класация – „Глобален албум на годината във всички формати“, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Големият победител в първото издание на чарта са BTS с албума MAP OF THE SOUL : 7.

Тази класация допълва вече традиционните световни класации на IFPI и е състезание между най-добре продаваните албуми в глобален мащаб, при отчитане на всички възможни формати на потребление – физически продажби, вкл. чрез онлайн магазини, цифрови продажби като даунлоуд, както и приходи от различните стрийминг платформи и услуги.

Още с излизането си през февруари 2020 г., четвъртият студиен албум на суперзвездите BTS - MAP OF THE SOUL : 7, отбеляза рекордни продажби и оглави музикалните класации по цял свят. Албумът постигна невиждани до момента тиражи в Южна Корея - родината на групата. Мигновено се превърна в глобален хит като зае водещи позиции в класациите на петте най-големи световни пазари за музика – САЩ, Япония, Обединеното кралство, Германия и Франция. В България MAP OF THE SOUL : 7 е #3 в ТОП 10 на най-продаваните албуми за 2020 г. на база физически продажби, включително в онлайн магазините.

Освен че генерира забележителни приходи от продажби на физически носители по цял свят, албумът се превърна и в глобален стрийминг хит. YouTube премиерата на водещия сингъл в албума - On, стана събитие в историята на платформата, привличайки над 1.5 милиона гледания. Албумът достигна #1 в класацията на iTunes в над 90 страни.

Франсес Муур, Главен изпълнителен директор на IFPI, сподели: “С тази нова класация отговаряме на променящия се ландшафт на търсене и потребление при албумите, като отчитаме разнообразните начини и формати, чрез които артистите споделят своите проекти с музикалните фенове по целия свят. За нас е чест да връчим на артистите от BTS за втори път отличие от световна годишна класация на индустрията, след триумфа им като „Глобални артисти на 2020“.

„MAP OF THE SOUL: 7 е международен феномен, плод на усилията и таланта на забележителна музикална група, която дълго ще радва феновете по света”, каза още Муур.

BTS присъстват в ТОП 10 на класацията „Албум на годината във всички формати“, не само с албума победител MAP OF THE SOUL: 7. Друг техен успешен албум BE (Deluxe Edition) се нареди под #4.

Челната десетка на новата класация включва още изненадващия проект на Taylor Swift - folklore, който зае #9 и японската сензация STRAY SHEEP на Kenshi Yonezu на #7.

The Weeknd също повтори скорошния си триумф, при който песента му Blinding Lights беше обявена от IFPI за „Глобален дигитален сингъл на 2020“ със 2,72 милиарда стрийма. В „Албум на годината“ канадската суперзвезда зае #2 с хитовия си албум After Hours. Това е най-добрият негов резултат в състезание за албуми до момента.

Billie Eilish с WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? е на престижното #3 - фантастичен резултат, като се има предвид, че албумът й бе издаден през март 2019 година!

Tоп 10 – Глобален албум на 2020 във всички формати
Позиция | Артист | Име на албума |
1. BTS | MAP OF THE SOUL : 7
2. The Weeknd | After Hours
3. Billie Eilish | WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?
4. BTS | BE (Deluxe Edition)
5. Harry Styles | Fine Line
6. Post Malone | Hollywood’s Bleeding
7. Kenshi Yonezu| STRAY SHEEP
8. Justin Bieber | Changes
9. Taylor Swift | folklore
10. Dua Lipa | Future Nostalgia
(Източник: IFPI)

За повече информация: ina.kileva@bamp-bg.org
pr@bamp-bg.org

За IFPI
Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) представлява световната звукозаписна индустрия, защитава нейните интереси и права, като отстоява стойността на записаната музика, действайки в над 70 основни пазара. IFPI обединява 8000 членове – водещи и независими звукозаписни компании, национални групи и свързани с федерацията дружества за колективно управление на права в 70 държави по целия свят.

За БАМП
Българска Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП) e Сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. През 1999 година Асоциацията е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и съдейства на IFPI в реализацията на нейните цели и задачи в защита стойността на записаната музика, както и със статистически данни за българския музикален пазар при подготовката на ежегодния IFPI Global Music Report.