Нови тенденции в музикалния бизнес: Физическите носители се завръщат

В деня, който Международният Съвет за музика към ЮНЕСКО обяви за Ден на музиката през 1975 г., обръщаме поглед към интересна тенденция в музикалния бизнес – завръщането на физическите носители.

Никога хората не са имали толкова начини да достигнат до музика, колкото в момента. Стрийминг, даунлоуд, винили, компактдискове, касетки – пазарът е повече от разнообразен. Наред с  огромния  дял на стрийминга в приходите на музикалната индустрия, интересът към физическите носители също расте лавинообразно. Психолозите откриват във възродения интерес към плочите и касетките спасителния остров на човека, който търси познатото и положителните спомени по време на принудителното затваряне по време на пандемията. Това е отразено пряко в статистиката за 2020 и 2021 г. на два основни музикални  пазара – Северна Америка и Великобритания.

Независимо че стриймингът продължава да бъде абсолютен хегемон в САЩ и на Острова, анализаторите обръщат поглед и към доста интересната и непредвидима битка при физическите носители. Кой ще бъде №1? Винилът или CD-то? Завръща ли се в състезанието и аудио касетата?

ВИНИЛ vs. CD

Само преди дни беше публикуван традиционният доклад на Американската асоциация на звукозаписната индустрия RIAA за първото полугодие на 2021 г., който потвърждава абсолютния връх за винила, отчетен още през 2020 г., когато за първи път от 35 години приходите от продажбите му надминаха тези на компактдисковете. През 2020 г. винилът в Северна Америка е донесъл на индустрията 626 милиона долара, а CD-то – 483 милиона. През първите шест месеца на 2021 г. тенденцията е същата – винилът е реализирал ръст от 94% или 467 милиона долара приходи, а компактдисковете, въпреки ръста си от 44% спрямо същия период на 2020 г., остават след него с приходи от 205 милиона долара.

От другата страна на Океана, във Великобритания, през 2020 г. са продадени 4,8 милиона плочи по данни на Британската асоциация на фонографската индустрия (BPI). Приблизително 1 от всеки 5 албума (18%) се купува на този носител, което е донесло 86,5 милиона паунда на индустрията. Анализаторите от DJmag пък подчертават, че в тази статистика дори не влиза процъфтяващият пазар на винили втора ръка, който отчита 40% ръст до 12 милиона продадени копия за 2020 г., според Discogs.

За разликата от данните в САЩ, продажбите на CD на Острова само за 1 година са намалели с близо 1/3 до 16 милиона бройки или 115 милиона паунда приход. При тези цифри лейбълите във Великобритания вече очакват през 2021 г. да печелят повече от винили, отколкото от CD. Нещо, което не се е случвало от 1987 г. насам.

Последните резултати на една от големите компании  - Warner Music Group, показват огромно увеличение на продажбите на физически носители на музика във Великобритания през второто тримесечие на 2021 г. Ръстът при физическите албуми на Острова надминава този на стрийминга в сравнение със същия период на предходната година. Интересът към дискове, винили и аудиокасети се е увеличил с 34%, докато този към стрийминга - едва с 10,4%, според данни на BPI, цитирани от Music Week.

Интересен е фактът, че ако преди пандемията винилът е бил по-скоро колекционерски артикул за меломани, то сега той става все по-неделима част от мейнстрийма. „Според търговците на дребно, тийнейджъри, на които никога не е хрумвало да си купят компактдиск, сега си купуват грамофони и събират колекции от винил. Заради пандемията някои хора разполагат с повече средства, които да харчат за музика, защото не купуват билети за концерти“, казва Чарлс Ууд, вицепрезидент на Sony Music UK по планиране на пазара и медии. Той допълва, че капацитетът за производство на винили е едно от предизвикателствата пред музикалните компании. „Сигурни сме, че ако можехме да произведем повече, щяхме да продаваме повече", заявява Ууд. „Увеличаващият се капацитет в европейското производство на винил позволи на голяма част от индустрията поне да се доближи до търсенето“, твърди колегата му от Warner Music, търговският директор Дерек Алън.

АУДИОКАСЕТИ

Силният интерес към винила обяснява и възродения интерес към аудиокасетите. Те са новата страст на колекционерите и на всички, стремящи се да се отличат от мейнстрийма.Тази тенденция е особено осезаема в Европа и по-специално в Обединеното кралство. В САЩ приходите от аудиокасети все още не са достатъчно големи, за да бъдат представени отделно в докладите на RIAA. Техните показатели са обединени с всички физически носители извън винил и компактдиск. Но точно тези „останали физически носители“ бележат ръст от забележителните 230% за първите 6 месеца на 2021 г. В долари това възлиза на 6,8 милиона долара, в сравнение с 2 милиона за първата половина на 2020 г.

И ако в САЩ тенденцията за завръщането и на касетите все още не е ярко очертана, то във Великобритания статистиката вече е обърнала поглед към тях и следи ръста им с интерес, а анализаторите прогнозират връщането им на мода, както стана с винила.

Въпреки че все още са само малка част от издадената музика, касетите отново са в стандартните планове за издаване на албуми. Само за 2020 г. и само във Великобритания са продадени над 150 000 касетки, от които индустрията на Острова има приход от 8,2 милиона лири. Това е почти двойно повече от 2019 г. и отбелязва осма поредна година на растеж в приходите от този носител.

Най-купуваните аудиокасети във Великобритания за 2020 г. са основно на нови албуми, а 7 от ТОП 10 са на поп изпълнители. Сред хитовете за 2020 г. са „Chromatica“ на Lady Gaga, „Calm“ на 5 Seconds Of Summer, „Weird“ на Yungblud, „Notes On A Conditional Form“ на The 1975. Що се отнася до винилите, при тях най-търсените заглавия за 2020 г. са предимно класика – „Rumours“ на Fleetwood Mac,“(What’s The Story) Morning Glory?“ на Oasis, „Back To Black“ на Amy Winehouse, „Nevermind“ на Nirvana. В това се състои и основната разлика в интересите на потребителите. Нагласите обаче бързо се променят и през 2021 г. вече най-купуваните 3 заглавия на винили за първите шест месеца на Острова също са продукции от текущата година - „Chemtrails Over The Country Club“ на Лана Дел Рей, „Blue Weekend“ на Wolf Alice и „Typhoons“ на Royal Blood.

Аудиокасетата е и алтернатива за артисти, които не разполагат с големи бюджети за производство на физически носители. За разлика от винила, чието производство е по-скъпо и доста бавно, то за касетката се използва значително по-евтина суровина, а и сроковете са доста по-кратки.

В БЪЛГАРИЯ

Пазарът в България все още догонва новите световни тенденции. За 2020 г. у нас са закупени 10 пъти повече компактдискове отколкото винили, а общият брой продадени физически носители за изминалата година е около 135 000 (по данни на БАМП). Аудиокасетите, макар и много бавно, също започват да намират нов път към пазара.

Видима е тенденцията компаниите и изпълнителите в почти всички случаи да планират винила сред носителите, на които се издават новите албуми. Същото се отнася и за голяма част от старите албуми, когато биват преиздавани.