Петя Точарова е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти

Петя Точарова – един от най-добрите български специалисти в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, културните индустрии и културното наследство, е новият изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тя поема поста от Ина Килева, която години наред успешно ръководеше организацията на звукозаписната индустрия у нас.

Целият професионален път на Петя Точарова е свързан с културния сектор, като по-голямата част от кариерата й е преминала на европейско и глобално ниво. След завръщането си в България, тя ще работи за музикалната индустрия в родината си.

„Поемам организацията в момент, когато пред музикалната индустрия стоят много предизвикателства – необходимост от бърза адаптация към бурното развитие на технологиите и цифровата среда; ограничения заради пандемията от Covid-19; българска и европейска законодателна и регулаторна рамка, която е в процес на дебат и изграждане. Сега е важно да се работи за музикална екосистема, която да може да функционира добре за всички, които участват в нея – звукозаписни компании, артисти, автори, издатели, публика, доставчици на музикални услуги. Надявам се БАМП да допринесе за развитието на подходящи културни политики в посока на по-здравословна и успешна музикална среда в България. От изключително значение за нас е да работим с визия, позитивизъм, партньорства и постоянство“, каза новият изпълнителен директор на БАМП Петя Точарова.

Кой е новият изпълнителен директор?

Петя Точарова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерата си в Агенцията за авторско право, която след 1989 г. се преобразува в Музикаутор. Тя е и един от създателите на първата консултантска компания в областта на интелектуалната собственост в България. През 1997 г. заминава за Брюксел, за да се посвети на регулаторните аспекти и политики в областта на филмовата индустрия и медиите в Европа. През 2003 г. е назначена за ръководител на Програмата на ЮНЕСКО за авторски права в Париж. Няколко години по-късно поема отговорността за практическото прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО от 2005 г. (първият международен инструмент, регулиращ културните индустрии).

Непосредствено преди да заеме поста изпълнителен директор на БАМП, Петя Точарова ръководи Отдела за политики към Конвенцията на ЮНЕСКО за световното наследство. Има специализации по интелектуална собственост в Лондон и Страсбург, както и по международна политика в Брюксел.

„Петя има безценен опит в областта на защитата на авторските права и дълбоко разбиране за значението на творческите индустрии. Истински щастливи сме, че след завръщането в България прие да се присъедини към нас и сме убедени, че ще е впечатляващ лидер и генератор на нови идеи“, сподели Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на БАМП.