Музикални компании от цял свят се обединиха около Музикален пакт за климата

През месец декември 2021 г. музикални продуценти от цял свят, от независими компании до големи музикални лейбъли, лансираха Музикален пакт за климата (Music Climate Pact), създаден по инициатива на Асоциацията за независима музика на Обединеното кралство (AIM) и Британската асоциация на звукозаписните компании (BPI). Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), чиято национална група за България е БАМП, също обяви подкрепата си за пакта, чиято амбициозна цел е да се намалят до нула въглеродните емисии, създадени от музикалната индустрия, най-късно до 2050 г. Ръководните принципи на инициативата са изготвени със съдействието на Програмата на ООН за климата /UNEP/.

 

Снимка: Pixabay

Пактът e значителна стъпка в сближаването и хармонизирането на мерките, които се вземат от отделните музикални компании и цели изграждане на последователна и координирана стратегия на музикалната индустрия, по отношение на климата.

Трите най-големи музикални компании Sony Music Group, Universal Music Group и Warner Music Group вече обявиха, че ще се стремят да намалят на половина вредните си емисии до 2030 г.

„Вярваме, че чрез колективни действия и единомислие, музикалната индустрия ще бъде в по-добра позиция да намали емисиите на парникови газове, да смекчи приноса си към глобалните климатични промени и да предизвика по-широки обществени действия по отношение на климатичната криза“, казват основателите на пакта.

Повече за Музикалния пакт за климата може да прочетете тук.