Петя Точарова пред Дарик радио: Работейки заедно, можем да постигнем повече

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова беше гост в предаването „Ники Кънчев Шоу“ по Дарик радио, за да сподели подробности за голямото обединение на организации в културния сектор на България около обща позация и какъв е конкретният повод за това.

„Решихме да се обърнем към другите творчески организации и да обединим усилията си по един нов законодателен Акт за цифровите услуги, който се обсъжда от европейските институции. Това може да звучи много отдалечено от интересите на творците, но Актът е много важен за тях, защото творческите продукти, особено в последните години, се използват все повече по дигитален способ. И в този смисъл дигиталните услуги са изключително важни за творческия сектор, за културните индустрии, за отделните творци и за защитата на техните произведения“, сподели Петя Точарова.

„Да се създадат правила, които да не позволяват нашите произведения да се използват незаконно, е от изключителна важност за нас. Затова и ние потърсихме подкрепата на много други организации от сектора. Тя дойде безрезервно“, допълни изпълнителният директор на БАМП. Наличието на общия за всички интерес е това, което обединява около една обща позиция организации от целия културен и творчески спектър -  музикални, аудио-визуални, литературни автори, книгоиздатели, музикални и филмови продуценти, фотографи, филмови дейци. „Мислим и се надяваме, че работейки заедно ще можем да постигнем повече, както в България, така и в Европейския съюз, където това се обсъжда“, каза Петя Точарова. Целта на Акта, както и тази на творческия сектор не само в България , но и в Европа, е да се въведат по-ясни и строги правила за отчетност на дигиталните  платформи, да се извършват надлежни проверки и да бъде сваляно незаконно използваното съдържание в много кратки срокове.

Повече подробности и цялото интервю можете да слушате ТУК.