Музикалният бизнес се изтегля от Русия

Стрийминг гигантът Spotify обяви в края на март, че спира напълно всичките си услуги в Русия. Причината е новият закон за цензурата, който беше приет в страната. В началото на месеца дигиталната платформа спря Premium абонамента си и затвори местните си офиси в знак на бойкот срещу инвазията в Украйна, но запази услугата си „работеща, за да осигури достъп до глобалния поток от информация“ като спря да взема пари от абонати и рекламодатели на територията на Русия. Въпреки това продължи да плаща на притежателите на права за стрийминг на музиката им в тази територия, като сама пое разходите по отчисленията, които биха дошли от Русия. По-малко от месец по-късно Spotify започна пълното изключване на всички услуги, което трябва да бъде финализирано до април.

„Spotify продължава да вярва, че е изключително важно да се опита да поддържа услугата си в Русия, за да предостави надеждни, независими новини и информация в региона. За съжаление, наскоро приетото законодателство, което допълнително ограничава достъпа до информация, елиминира свободното изразяване и криминализира определени видове новини, излага на риск безопасността на служителите на Spotify и вероятно дори на слушателите. След внимателно обмисляне на нашите възможности и настоящите обстоятелства, стигнахме до трудното решение да спрем напълно услугата си в Русия“, се казва в официалното изявлението на Spotify.

В началото на март трите най-големи музикални компании в света също се оттеглиха от Русия. Първи обяви това Universal Music Group, която спря дейността си в на територията на Русия на 8 март и затвори офисите си там. Два дни по-късно същите действия предприеха и Sony Music Group и Warner Music Group.

Един от най-големите организатори на концерти в света Live Nation, също заяви, че няма да работи в  в Русия. Стрийминг платформата Netflix оттегли услугата си от територията на страната и преустанови работа по планирани проекти, като по информация на списание Variety става въпрос за четири оригинални продукции, които е трябвало да се реализират в Русия.

TikTok пък спря възможността за стриймване на живо и за нови публикации от руските си потребители, които са около 36 милиона души.  В официално изявление китайската компания мотивира хода си с новия закон за „фалшивите новини“, приет в Русия, който предвижда до 15 години затвор за разпространяване на невярна информация. Припомняме, че Русия продължава да нарича случващото се в Украйна не война, а „специална военна операция“

Британското дружество за управление на колективни права PRS for Music, което представлява над 160 000 автори и музикални издатели по целия свят, е прекратило споразумението си за представителство с руското дружество RAO.