НА ФОКУС: Какво искат да знаят потребителите за авторските и сродните права в интернет пространството?

Имам ли право да използвам защитен звукозапис като саундтрак на видеоклип, който съм заснел и искам да ъплоудна на платформа за видеоклипове? Имам ли право да  даунлоудвам от интернет защитено с авторско право произведение и има ли значение каква технология се използва и дали свалям само части от произведението?

Кратки отговори на тези и други често задавани въпроси относно приложението и съприкосновението ни с авторските права  в ежедневието могат да се открият на страницата на Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост към Службата на ЕС за интелектуална собственост на следния линк:  https://euipo.europa.eu/ohimportal/bg/web/observatory/faq-bg#faqanchor_BG .

Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост e широка мрежа от експерти и заинтересовани страни, обединени с цел повишаване осведомеността на обществото и различни групи от него относно интелектуалната собственост и нарушенията й посредством разнообразни проучвания, проекти и инструменти. Начинът, по който потребителите възприемат интелектуалната собственост, степента, в която я зачитат, както и общите им познания  за стойността на интелектуалната собственост и щетите, причинени от нарушения, са важни двигатели на тяхното поведение. Изследванията показат, че потребителите се нуждаят от достъпни източници на съдържание и изглеждат все по-объркани относно това кое представлява легален източник на цифрово съдържание или дали закупените продукти са истински. Секцията “Често задаваните въпроси (FAQ) относно авторското право от потребители“ е предназначена да даде информация на европейските потребители, по ясен начин и на достъпен език, за това кое е законно и кое не, когато използват защитено с авторски и сродни права съдържание, като музика, филм или изображение, в интернет. Дадени са отговори на 15 често задавани въпроси за всички държави-членки на ЕС, достъпни на повечето официални езици на държавите-членки на Европейския съюз,  в това число и на български език. Отговорите са подготвени от национални експерти по авторско право от съответната държава-членка на ЕС и позволяват на потребителите да вземат добре информирани решения в онлайн средата, които да са в съответствие със авторскоправното законодателство.