Първият в България курс по музикален бизнес обучи над 80 нови професионалисти

Организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти, курсът даде kick-start на професионалното обучение на специалисти в музикалната индустрия

 

8 от най-влиятелните професионалисти в световната музикална индустрия, 13 водещи български специалисти от бранша и академични преподаватели, 5 дни, 35 астрономически часа и над 80 курсисти. Това е равносметката в цифри от първия в България интензивен професионален курс по музикален бизнес, организиран от Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ в сътрудничество с Института за интелектуална собственост и технологичен трансфер /ИИСТТ/ към УНСС. Обучението се проведе между 12 и 16 юни 2023 г.

 

БАМП осигуриха екип от международни лектори, какъвто до момента никога не е преподавал в България – не само специалисти от световната музикална индустрия, но професионалисти, които в момента я ръководят. Директорът на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/ за Европа Lodovico Benvenuti, директорът „Бизнес развитие“ на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори /CISAC/ - Sylvain Piat, човекът, който отговаря за артистите на Главната сцена на EXIT Festival - Dragan Аmbrozić, директорът на дигиталния дистрибутор The Orchard за Източна Европа и Централна Азия - Oleg Rozov, дясната ръка на Саймън Коуел и мениджър на артисти - Abi Doyle, маркетинг специалистът на Universal Music Румъния - Ioana Lupu и директорът за „Глобални правни политики“ на IFPI - Abbas Lightwalla.

Lodovico Benvenuti, директор на IFPI за Европа, изнесе лекция на живо пред българските курсисти    Снимка: БАМП 

Бях удивен да видя толкова много хора в залата, толкова много млади българи, които искат да станат част от музикалната индустрия. Мисля, че наистина се нуждаем от това, защото обучените професионалисти и по-доброто разбиране на това как музикалната индустрия работи са изключително важни за по-нататъшното развитие на вашия музикален пазар“, сподели по време на лекцията си Lodovico Benvenuti.

От българска страна знанията и опита си споделиха с  курсистите хората, които в момента движат родната индустрия –основатели и директори на водещите музикални лейбъли,  организатори на фестивали, представители на Музикаутор и ПРОФОН, както и академични лектори от УНСС.

Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова, обобщи след края на курса: „Ние в БАМП сме наясно, че една от пречките за развитието на българската музикална индустрия е липсата на професионално обучение и подготвени специалисти. На всеки новопостъпил на работа му се налага да започне да учи от самото начало азбуката на музикалния бизнес“. И добави:  „Пилотният професионален курс по музикален бизнес, който организирахме, показа и доказа, че с добре обмисления формат, с „dream team“ от български и чуждестранни лектори, и с изцяло практическата   насоченост, ние сме уцелили право в десетката. „Необходим, стойностен, значим, изключителен, фантастичен, невиждан в България“ и пр. – това са само част от  определенията, които аз лично чух от участниците в него. Видяхме в курсистите истинско желание за знание. Идва ново поколение, което иска да се развива и успява в музикалната индустрия. То трябва да бъде подпомагано.. Ние от БАМП направихме пионерската стъпка в професионално-образователно отношение. Надяваме се,  в интерес на цялата ни музикална екосистема, да успеем да дадем бъдеще и устойчивост на иницативата ни“.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи сертификатите на курсистите     Снимка: БАМП

БАМП даде на над 80 ентусиазирани млади хора – артисти, продуценти, юристи, културолози, студенти в товрчески специалности, служители в музикални компании - възможност да получат основни знания за абсолютно всички сфери на музикалния бизнес, както и практически съвети, базирани на дългогодишния опит на всеки от лекторите. Петдневното обучение завърши със сертификат, издаден от УНСС, ИИСТТ и БАМП.