Corinne Sadki /Президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси EEME/: Музикалният експорт е процес на обмен, не еднопосочен път

Corinne Sadki е президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси, която събира под шапката си всички разновидности на тези структури на Стария континент. Тя пристига в България за първия по рода си семинар, посветен на износа на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП. Той ще се състои на 17 октомври в музея „Земята и хората“ в София.

Освен президент на EMEE, Corinne Sadki работи и във френския Национален център за музика /Centre National de la Musique/, където отговаря за европейските въпроси и равенството между половете с основен фокус - насърчаване на промени във френския музикален сектор (и извън него) за повече инклузивност и и културно разнообразие.

Тя е специалист с 25-годишен опит в звукозаписната индустрия, където е развивала маркетинг и комуникационни стратегии. А на износа на музика се е посветила от 2016 г., когато се присъединява към Френския музикален експорт офис в Париж (Le Bureau Export). Именно този дългогодишен опит Corinne Sadki и колегите ѝ от още експортни офиси в Европа идват да споделят в представители на българския музикален бизнес, държавна и местна власт на 17 октомври.

Дни преди семинара „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“ говорихме с Corinne.

- Здравейте, г-жо Садки. Благодарим  за партньорското отношение на ЕМЕЕ към БАМП в този първи семинар, посветен на музикалния експорт. Как гледате на тази инициатива на БАМП да събере на едно място европейски експерти с представители на всички звена от българския музикален бизнес и българските държавни и местни институции?

- Благодаря ви, че ни поканихте на този семинар-дискусия! Като президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /EMEE/, мога да ви уверя, че ние сме готови да споделяме най-добрите европейски практики и колективно да градим стратегия за износ на музика на европейско ниво. Да имаме България на борда е много важно!

Мисля, че е ключово българският музикален сектор да се събере и да обсъди колко е важно международното развитие и как една експортна инициатива може да играе възлова роля. Износът е обща цел, произвеждаща стойност на всяко ниво на творческата и стойностната верига: от артисти, издатели, лейбъли и букинг агенти. А също така е дългосрочна работа и инвестиция, която едва ли е възможна без подкрепа от страна на държавните органи.

Накратко - вашата инициатива е много важна!

- Надяваме се чрез инклузивната и отворена дискусия на семинара да бъдат положени основите за изграждане на дългосрочна стратегия за музикалния експорт на българска музика и за основаването на български музикален експорт офис? Кои, според вас, трябва да са следващите крачки на българския музикален бизнес след този семинар, за да продължат и изградят конструктивни политики по този приоритет?

- Българският музикален бизнес трябва да се споразумее за обща стратегия за подкрепа на експортната дейност, отговаряща на нуждите на сектора. Изнасянето на вашата музика изисква разбиране на пазарите, връзка с правилните хора в чужбина, дълбоко разбиране защо и как искате да продължите, тъй като това струва време и пари! Обикновено казваме, че трябва да сте "готови за експорт"! EMEE предлага 6 стъпки за развитие на експорта на музика, които биха могли да бъдат от помощ, когато се планират етапите. Разбира се, ние сме готови да помогнем!

И след това, колективно, трябва да се намерят решения за финансиране на инициативата, заедно с местните политици и институции.

Ще се радваме да имаме нов член в рамките на ЕМЕЕ от България!

- В по-общ порядък, какво носи на местната музикална общност експортът на музика извън границите на страната? Какви са вашите наблюдения?

 - Повечето от нашите европейски пазари са доста малки и тъй като всеки реализиран музикален продукт вече се разпространява глобално, достигането до публиката в чужбина може да направи възможностите за европейските артисти по-големи.  Така че една добра стратегия може да донесе икономическа стойност. Износът носи и по-добро разбиране на музикалната екосистема, като привлича много различни професионалисти, които да споделят знанията си отвътре. Подтиква към сътрудничество и мотивира креативността на артистите чрез работа с различни хора и споделяне на идеи. Експортът е по-скоро процес на обмен, отколкото еднопосочен път.

- Има ли значение големината на местния музикален пазар и по какъв начин музикалните среди от  държави с малък музикален пазар могат да преодолеят това препятствие?

 - Разбира се, размерът на местния пазар има значение и затова в EMEE вярваме, че Европа трябва да се превърне в местния пазар на всеки европейски артист, независимо от коя страна идва. Но това, което е най-важно, е структурата на пазара, общността на професионалистите, нивото на образование в музикалния бизнес и, убедена съм, готовността на местните власти да подкрепят музикалния сектор. И най-талантливите  артисти се нуждаят от професионална среда, за да изградят международна кариера.

- Може ли имиджът на една държава да се подобри именно чрез музикален експорт? Може ли той да се разглежда като важна част и от културната дипломация?

- Въпреки че износът на музика подкрепя преди всичко икономиката на музиката, творчеството и талантите на една страна могат да помогнат за изграждането на нейния имидж. Музиката е универсален език, който разрушава езиковите бариери и културните различия и следователно допринася за дипломацията.

- Каква експертиза е необходима, за да се повиши нивото на музикалния експорт?

- Както вече споменахме, ключови фактори са познаването и свързването с чуждестранния пазар, уменията за развитие, за наблюдение на съответната чужда аудитория, внимателния, стъпка по стъпка, и  целенасочен подход, много търпение и финансова подкрепа.

- Кои са начините, по които  European Music Export Exchange може да подкрепи България в изграждането на политики за износ на музика и експорт офис?

- В рамките на ЕМЕЕ нашата цел е именно да подкрепяме нашите членове в изграждането на техния експортен капацитет! Споделяме ресурси (пазарни доклади и механизми за експорт), помагаме за разбирането на нашите европейски пазари (европейските пазарни профили са достъпни в ресурсен център), обменяме добри практики и си сътрудничим по проекти. Благодарение на подкрепата на Европейската комисия, организираме пазарни проучвания и мисии за свързване с неевропейски пазари. Бяхме на такава мисия в Индия по-рано тази година и ще отидем в Мексико в края на годината. Целта е да пътуваме колективно, за да открием музикален пазар, да се свържем с ключовите играчи, така че всеки от нас да може, след като се върне у дома, да подкрепи музикалните професионалисти на местно ниво и по отношение на тези специфични пазари.

Опитваме се да създадем силни връзки между Европа и глобалния музикален сектор. Първият ни опит с Индия е наистина обещаващ!

 

* Снимка Radoslaw Kazimierczak