Шестима европейски специалисти споделят опит как музикалният ни бизнес да се реализира по-успешно зад граница

Президентът на ЕМЕЕ и ръководители на експортни офиси от цяла Европа ще се включат в семинара „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“, организиран от БАМП

 

Corinne Sadki, президент на Европейската мрежа на музикалните експортни офиси /EMEE/, организацията партньор на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/, пристига в България, за да участва заедно с още петима свои колеги от различни европейски страни в първия у нас семинар, посветен на износа на българска музика „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“. Той ще се състои този вторник, 17 октомври, в музея „Земята и хората“ в София.

За дискусията, която ще постави „на масата“ предизвикателствата и трудностите  пред българския музикален бизнес да се реализира зад граница и възможностите за развитие, в семинара ще се включат още Virgo Sillamaa - научен координатор на ЕМЕЕ и основател на Music Estonia; Ante Zvonimir Stamać от хърватския музикален експорт офис We Move Music; Márton Náray, директор на Sound Czech; Norman Müller, от регионалния  експорт офис на Хамбург и Agnese Cimuška-Rekke, изпълнителен директор на Latvia Music. Своите знания и опит те ще споделят в първия панел на „МУЗИКАЛЕН ЕКСПОРТ: Европейски опит и български перспективи“. Ще разкажат защо и как се подпомага износа на музика в Европа. Модератор на този първи панел ще е Петър Димитров, основател и изпълнителен директор на един от най-дългогодишните и успешни музикални фестивали у нас A to JazZ.

Гледайте на живо семинара в YouTube - ТУК!

Вторият панел на семинара ще събере на едно място професионалисти от различните  сфери на българския музикален бизнес, заедно с представители на държавната и местната власт. Какво е актуалното състояние на българския музикален експорт ще обсъдят – Мила Георгиева, от Българската музикална асоциация и член на УС на European Music Council;  Юлиана Маринова, основател и управител на звукозаписната компания Гега Ню; композиторът Петър Дундаков, член на УС на МУЗИКАУТОР. Заедно с тях в дискусията ще се включат заместник-министърът на културата Виктор Стоянов; председателят на Комисията по култура и медии към НС Тома Биков; Явор Койнаков – главен експерт в МВнР; изпълнителният директор на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев; директорът на Дирекция „Култура“ на Столична община – Биляна Генова и Бойко Таков – изпълнителен директор на Агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Модератор на този втори панел в семинара ще е Станислава Армутлиева - основател и управител на Вирджиния Рекърдс, член на УС на БАМП и председател на УС на ПРОФОН.

Тези дискусионни срещи ще търсят резултат в третия панел, в който ще се проведат две брейнсторминг сесии с тема „Създаване на български музикален експорт офис: Кой модел е подходящ за нас и какви стъпки трябва да се предприемат”.

Целта на БАМП е семинарът да се превърне в първата дискусионна среща между вземащите решения и експертите с опит, която да подтикне към реални действия и да положи основите за изграждане на ясна и целенасочена политика за износ на българска музика, както и изграждане на административна структура, която да ръководи, улеснява и спомага процеса – български експорт офис.

Пълната програма на семинара ще намерите ТУК!

Актуална информация за лекторите и темите ще откриете в официалната Фейсбук страница на БАМП и Фейсбук събитието за семинара.