БАМП и Комисията по култура и медии организират дискусия за предизвикателствата на изкуствения интелект за творчеството и авторските права

Генеративният изкуствен интелект е вече факт, както с предоставяните от него неограничени възможности, така и с потенциала да се превърне в бойно поле за правата върху интелектуалната собственост. Дебатът по темата за изкуствения интелект в България е все по-публичен, но във фокуса му почти не попадат казусите, отнасящи се до начина, по който той влияе върху творчеството, човешката артистичност, културните индустрии и свързаните с тях авторски и сродни права.  Поради това  Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП и  Комисията по култура и медии към Народното събрание поставят тази тема на фокус за първи път в България с  организирания съвместно от тях  дискусионен панел „ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ТВОРЧЕСТВО. АВТОРСКО ПРАВО“. Той ще се проведе на 5 декември от 11.00 ч в зала „ЗАПАД“  в Народното събрание.

 Отговори на основните правни, регулаторни, технологически и етични въпроси, които поставя навлизането на ИИ технологиите в ежедневието, ще потърсим заедно с експерти и представители на творческите среди. В дискусионния панел „ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ТВОРЧЕСТВО. АВТОРСКО ПРАВО“ ще се включат  проф. д-р Марияна Лазарова (НАТФИЗ), преподавател и специалист по интелектуална собственост, доц. д-р Мариана Тодорова (Институт по философия и социология към БАН), футуролог; Десислава Матева, адвокат, експерт по интелектуална собственост, Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

С опит от първа ръка в дискусията ще влязат и представители на творческите среди в България - Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела“, Соломон Франсез, фотограф и член на Асоциацията на професионалните фотографи и Станислава Армутлиева, основател и собственик на Вирджиния Рекърдс и председател на УС на ПРОФОН. Модератор на дискусията ще е изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова.

Полезни ли са за творческия сектор възможностите, които изкуственият интелект предоставя? Въпросът с авторството – може ли генерираният от система за изкуствен интелект продукт да бъде считан за „произведение“ и има ли авторски права върху него? Има ли значение човешкото участие в генериран от изкуствен интелект продукт и променя ли то статуса на генерирания продукт? Какво се случва с авторските и сродни права на тези, чиито произведения и друго творческо съдържание се използват за „обучение“ на системите за изкуствен интелект“?  Взаимоизключват ли се изкуственият интелект и авторските права? Това са малка част от въпросите, които експерти и творци ще поставят за пръв път във фокуса на общественото внимание.

 Подробна програма на дискусията „ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ. ТВОРЧЕСТВО. АВТОРСКО ПРАВО“ вижте ТУК!