К-поп стилът завладява света, Майли Сайръс и Тейлър Суифт са кралиците на продажбите

Традиционните годишни класации „Албум на годината“, „Сингъл на годината“ и „Артист на годината“ на IFPI очертаха нови тенденции в музиката за 2023 г.

 

След като преди няколко години корейският феномен BTS проби път за К-поп стила по цял свят, този жанр не само се утвърди, а и продължава да расте с шеметни темпове. Това доказва и класацията „АЛБУМ НА ГОДИНТА“ 2023 на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, в която пет от ТОП 10 най-продавани албуми са с К-поп музика.

Първата позиция е за групата SEVENTEEN и техния „FML“. Той беше издаден през април 2023 г. и се превърна в албума с най-много предварителни поръчки в историята на К-поп музиката. След премиерата си се качи направо на #1 в Южна Корея, достигна върха в Япония и влезе в ТОП 5 на Франция и САЩ. SEVENTEEN влязоха с още един албум в ТОП 10 – издадения през октомври 2023 г. „SEVENTEEN HEAVEN“.

В класацията „Албум на годината“, съставена според продажбите на стрийминг, даунлоуд и физически носители през 2023 г.,  се подреждат още три К-поп албуми. Stray Kids са с цели два – „5-STAR“ (#2) и „ROCK-STAR“ (#9), а „ISTJ“ на NCT DREAM е под #6.

Тейлър Суифт разби К-поп хегемонията в тази класация, като нейните „Midnights“ и „1989 (Taylor's Version)“ са съответно на #4 и #5 място. Певицата стана още „АРТИСТ НА ГОДИНАТА“ 2023, в класацията на IPFI, като се превърна в изпълнителя, изкачвал се най-много пъти до върха на този чарт – цели четири (2014, 2019, 2022 и 2023 г.) Успехът ѝ през 2023 г. е логично следствие от издаването на албумите „Midnights“, „Speak Now (Taylor's Version)“ и „1989 (Taylor's Version)“, които покориха класациите и изключително успешното ѝ турне „Eras“, което даде тласък на целия ѝ каталог в стрийминг платформите.

Сред ТОП 10 на „Артист на годината“ 2023 няма как да мине и без представители на мощния К-поп стил. SEVENTEEN и Stray Kids се нареждат на #2 и #3 място. В челната десетка са още колегите им TOMORROW X TOGETHER (#7) и NewJeans (#8). Страхотната Лана Дел Рей най-накрая в кариерата си също се присъедини към елита на продажбите, като се нареди на 10-тото място.

Въпреки, че ексцентричната Майли Сайръс тази година не влезе дори в ТОП 20 на „Артист на годината“ нейният сингъл „Flowers“ е #1 в класацията „СИНГЪЛ НА ГОДИНАТА“ 2023 на IFPI, формирана от приходите на песните във всички дигитални платформи, включително стрийминг с абонамент и безплатен с реклами, както и даунлоуд. „Flowers“, която беше удостоена с две награди „Грами“, донесе на Майли Сайръс първото появяване в класацията за сингли на IFPI. Още с излизането си през януари, песента стана #1 едновременно на 29 пазара.

Разбира се, Тейлър Суифт и нейната изключително успешна 2023 г., се отразяват и в тази класация, като певицата се появява в „Сингъл на годината“ 2023 с цели две парчета – „Anti-Hero“, водещия сингъл от албума „Midnights“, който стана #9, и „Cruel Summer“ от  албума „Lover“ от 2019 г., на #7 място, благодарение на възраждането му покрай турнето Eras.

Тазгодишният ТОП 10 на „Сингъл на годината“ е една от най-пъстрите селекции, формирали се някога. В него влизат и артисти от Нигерия ( дуетът на Rema и Селена Гомез „Calm Down“ - #2) и Мексико ( Yng Lvcas и Peso Pluma с тяхната „La Bebe“ на #6), чието присъствие отразява световния интерес към афробийт стила и местните мексикански жанрове.