ЗНАКОВО ДЕЛО НА ЗВУКОЗАПИСНАТА ИНДУСТРИЯ СРЕЩУ ДВАМА AI ГИГАНТИ ЗА МАСОВО НЕРАЗРЕШЕНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЗВУКОЗАПИСИ

На 24 юни 2024 г. Асоциацията на американската звукозаписна индустрия /RIAA/ заведе дело срещу две от най-големите AI платформи за генериране на музика, Suno Inc. и Udio AI, с твърдението, че те извършват широкомащабно нарушение на авторски права. Тези платформи изграждат своите генеративни AI продукти на базата на труда и таланта на хиляди артисти и други носители на права, без каквото и да е съгласие, и без заплащане на каквото и да е възнаграждение, като дори и не отричат това. В подкрепа на иска си, RIAA предоставя серия от доказателства.  

Делото  ще има основополагащо значение в борбата за отговорен и етичен изкуствен интелект. Основният въпрос е дали генеративните програми могат да копират и използват защитени произведения и звукозаписи безнаказано. Така че дори и в конкретнoто дело фокусът да е върху звукозаписи,  неговото въздействие се очаква да бъде много по-широко. 

Според глобалната кампания Human Artistry, получаването на съгласие, преди да се използват защитени с авторски права обекти за обучаване на AI модели, е основополагащ принцип на кампанията и основно изискване, за да може да се говори за "етичен" или "отговорен" AI. Обучението на AI модели с открадната музика е акт срещу  индивидуалната човешка артистичност и атака срещу правата на всеки артист, автор и творец.

Музикалната индустрия е изградила добри партньорски отношения с много разработчици на AI модели, и работи заедно с тях за изграждане на устойчиви AI инструменти, които отчитат и стимулират водещата роля на артистите и авторите на музика. Партньорство обаче може да съществува само ако разработчиците са готови да работят заедно с индустрията. Според главния изпълнителен директор на RIAA Мич Глейзър, „нелицензирани услуги като Suno и Udio, които твърдят, че е "справедливо" да се копира работата на артистите и авторите и да се използва за собствена печалба без съгласие или заплащане, ни отдалечава от обещанието за истински иновативен AI за всички."

Официалното съобщение на RIAA вижте ТУК!