За първи път IFPI посвещава специален доклад на музиката в ЕС

Политиците имат шанс да укрепят бъдещето на европейската музика на фона на нарастващата глобална конкуренция 

10 септември 2024 г. – IFPI, организацията, представляваща звукозаписни компании от целия свят, публикува днес "Музиката в Европейския съюз: една глобална възможност".  Това е първият доклад на IFPI със специален фокус върху записаната музика в Европейския съюз.

Докладът изследва предизвикателствата и възможностите за укрепване на позицията на ЕС в днешната глобална музикална екосистема. Заедно с това очертава и начините, по които звукозаписните компании спомагат за успеха на европейската музика както на национално, така и на международно ниво.  Предвид много бързия растеж в други региони на света, докладът прави и препоръки към политиците в ЕС, които биха помогнали за осигуряването на положително бъдеще за музиката в Европа.

Ключови акценти:

I. Въпреки, че европейската музика е от световно значение, резултатите от доклада показват, че има още много място за растеж

  • Годишните приходи от записана музика в Европейския съюз през 2023 г. са 5,2 млрд. евро, което е повече от Япония (2,5 млрд. евро), Обединеното кралство (1,7 млрд. евро) и Китай (1,3 млрд. евро).  

 

  • Ако обаче се вземе предвид инфлацията, приходите през 2023 г. представляват едва 61 % от приходите през 2001 г., когато доходите на индустрията достигат своя пик.

  

 

II. Инвестициите на звукозаписните компании имат положителен ефект върху цялата европейската музикална индустрия и увеличават приноса ѝ към БВП

  •  Всяко 1 евро, пряко генерирано или инвестирано от звукозаписните компании, води до допълнителен принос от 1,80 евро за други сектори от веригата за създаване на стойност в музикалния сектор

III. Местните артисти са относително по-успешни вътре в Европа, но ЕС рискува да изостане на световния пазар

  • В 22-те държави от ЕС, за които IFPI събира годишни данни,  средно 60% от синглите в Топ 10 включват музика на местни изпълнители,  докато в пазарите извън ЕС този процент е  само 47%.

 

  • Най-много сингли в световната Топ 10 класация обаче са на американските изпълнители, а артистите от Латинска и Централна Америка също се представят много добре.

 

 

 

Докладът също така очертава как институциите на ЕС могат да подкрепят процъфтяващия музикален сектор и развитието на отговорен и етичен изкуствен интелект чрез:

  • Недопускане на национални инициативи, които биха могли да застрашат функционирането на единния дигитален пазар и да задушат способността на музикалната индустрия да расте и да се развива динамично.
  • Предприемане на мерки за спиране на неразрешено използване на защитено съдържание за обучение от компании за изкуствен интелект.
  • Пълно прилагане на правилата на Европейския съюз за защита на интелектуалната собственост.

Според главния изпълнителен директор на IFPI Виктория Оукли, "ЕС е жизненоважно място за музиката. То има невероятна история на създаване на изключителни артисти, които радват музикалните фенове по целия свят от поколения насам и допринасят  за запазването на мястото на Европа на световната културна карта.“

"Ясно е как работата, инвестициите и страстта на звукозаписните компании и партньорствата им с невероятни европейски изпълнители водят до положително развитие в ЕС и подкрепят водещата му роля в световната музикална среда.“

"Данните в този доклад обаче ни показват, че други части на света се развиват и растат много бързо и ЕС рискува да изостане.  Политиците имат възможност да помогнат това да бъде коригирано: като се гарантира добре функциониращ вътрешен пазар, осигури се правна сигурност и защита на носителите на музикални права, подкрепя се развитието на отговорен и етичен ИИ и се създават подходящи конкурентни условия, върху които може да се развива днешният динамичен музикален сектор“, предупреждава Виктория Оукли.

"Днес европейската музика е изправена пред голям риск, но съществуват и големи възможности. Начинът, по който политиците се справят с проблемите, ще помогне да се определи бъдещето ѝ."

Докладът беше официално представен на 10 септември 2024 г. в Брюксел, с участието на представители на звукозаписния бизнес, като единственият панелист от музикална компания от Източна Европа бе Станислава Армутлиева, основател и управител на „Вирджиния Рекърдс“.

*Данните за приходите и инвестициите на звукозаписните компании са от  доклада "Икономическото въздействие на музиката в Европа", изготвен от Oxford Economics, 2020 г.