Световният икономист Will Page направи анализ на българския музикален пазар в еднодневен мастърклас

Според данните му, България има голям неразработен потенциал, който може да се реализира чрез рефокусиране на стратегиите на музикалния бизнес и подходящи държавни полиитики

 

Will Page, едно от най-големите имена в музикалната икономика в света и бивш главен икономист на Spotify, проведе еднодневен мастърклас в България по покана на БАМП, вчера, 30 септември.

„Интензивен курс по музикален стрийминг с Уил Пейдж“ /A Sofia Crash Course in Music Streaming with WILL PAGE/ премина при изключителен интерес от страна на представители на всички звена в българската музикалната индустрия, които изпълниха капацитета на конферентната зала на хотел Sense в София.

Министърът на културата Найден Тодоров откри събитието и участва в дискусията с Will Page. Икономистът направи подробен анализ на българския музикален пазар в момента и очерта световните тенденции в индустрията.

В 6-часовата си програма той сложи акценти върху необходимостта от повишаване на интереса към платените абонаменти за музикалните стрийминг платформи в България, начините за привличане на внимание към местния пазар и изпълнители и най-новата световна тенденция към глокализация.

Авторът на ежегодния доклад за глобалната стойност на музикалните авторски права даде подробен анализ на начина, по който новите платформи „промениха играта“ в музикалния бизнес и послужиха като антидот за пиратството в световен мащаб. Благодарение на тях индустрията отчита постоянен ръст на приходите. Но очерта и многократното увеличаване на броя на ангажираните с музика творци в епохата на стрийминга като една от важните причини за продължаващото недоволство пред носителите на авторски и сродни права, които все още са финансово неудовлетворени.

Will Page сложи на фокус най-новата тенденция към глокализация на световния музикален пазар, която е причина местната музика на местния език да е най-популярната сред локалната си публика. Даде примери със ситуацията в Дания, Бразилия и пазари от цял свят, сравнявайки ги по големина или манталитет с българския. С това подсказа подходи към укрепване на българската музикална индустрия. Тази тенденция променя и функционирането на големите музикални компании, при които се наблюдава все по-голямо децентрализиране и ангажиране с местно съдържание.

В своя  анализ на статистиката за българското потребление на музикални стрийминг платформи той не само очерта  проблема с малкия брой платени абонати, но даде и конструктивни идеи за решаването, базирани на опита  му в други страни. Обърна значително внимание на „адресируемия“ пазар в България, който е равносилен на броя на възможните платени потребители на стрийминг платформи и който към момента остава неразработена ниша, към чийто потенциал могат да се насочат усилията на местната индустрия. Темата предизвика оживена дискусия за тенденцията българите да не плащат абонаменти за музикални платформи и причините за това. От адресируем пазар от 3.8 милиона души в България, реалните платени абонати в момента са само 300 000. Will Page подчерта огромният потенциал за растеж на нашия пазар и предложи различни подходи и тактики за реализирането му, като обвързване между услугите на телекомите и платения абонамент на музикалните стрийминг платформи. „Намерете за какво искат да плащат хората и включете стрийминг абонаментите в цената му“, заключи Will Page.

Изключително ценна е срещата и получаването на опит от първа ръка от специалист от такъв ранг“, споделиха голяма част от българските музикални професионалисти след дискусията със световния икономист. Данните от подробния му анализ на българския пазар им дават  възможност да обмислят и изградят нови стратегии в индустрията, които да кореспондират със световните тенденции.